Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet svarar Sakine Madon om duschbås

Nej till segmenterad tvåkönsnorm

Annons

Får duschbås fler skolungdomar att duscha?

I en ledare den 16 november kallar Sakine Madon duschbås för nymoralism. Samtidigt nonchalerar Madon barn och ungas rätt att känna sig trygga och rätt till kroppslig integritet.

Duschbås löser situationen på plats. Men vi behöver jobba på flera plan.

Sexualiseringen av kvinnors kroppar och sjuka kroppsideal matas vi dagligen med genom bland annat reklam, media, leksaker med mera. Kvinnans rätt till sin kropp utan att bli objektifierad är oerhört viktigt och det är välkommet att vi jobbar med det på flera plan.

Duschbås handlar inte om segmentera tvåkönsnormen, utan öppna upp för att alla, även för ickebinära personer, att känna sig bekväma med att duscha efter gymnastiklektionerna.

Vänsterpartiet har lagt flera förslag i syfte att stärka unga tjejer och för att avskaffa destruktiva maskulinitetsnormer, Resurscentrum för jämställdhet är ett konkret förslag från oss som faktiskt kommer att göra skillnad.

Anna Maria Romlid (V) vikarierande gruppledare

Svar: I min ledare skrev jag att nymoralism är på modet, inte att duschbås i sig är nymoralism. Vidare skrev jag att skolor och vuxna behöver jobba med att stärka skolelever.

Det är knappast att nonchalera elevers rätt till trygghet. Som feminist ser jag hellre könsneutrala flexrum än duschbås. Något har gått riktigt snett när badvakter ber femåriga flickor att skyla brösten, eller när så många barn vägrar duscha efter gympan för att de skäms över att vara nakna.

Sakine Madon, politisk redaktör

Annons