Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsfarligt åkande

Från att ha varit ett arbetsredskap för några få har snöskotern blivit ett utbrett nöje för allt fler. I dag finns i dag cirka 1 600 snöskotrar i trafik som är registrerade på ägare i Västmanland, en ökning med mer än 250 sedan 2009.

Allt lättare och mer kraftfulla maskiner tar sig enkelt högre och högre upp på branta fjällsluttningar. Men lavinkunskaperna håller inte jämna steg med den tekniska utvecklingen, vilket leder till att många snöskoterförare utsätter både sig själva och andra för fara.

På 20 år har antalet snöskotrar i trafik i Sverige mångfaldigats, från cirka 20 000 till över 150 000. Vi har med andra ord ett ökande antal snöskoterförare i landet varav många är helt oerfarna, i synnerhet när det gäller brant och lavinfarlig terräng.

Enligt statistik från Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation har fyra personer skadats i skoterolyckor i Västmanland de senaste åtta åren. I hela Sverige omkom 88 och skadades nästan 900 personer under samma period. Ännu så länge är andelen lavinolyckor i statistiken relativt begränsad, men mycket talar för att den kommer att öka framöver.

För ett par år sedan i Kanada dödades två och skadades trettioåtta personer, när över hundra snöskoteråkare helt eller delvis begravdes i en lavin utlöst av en ensam snöskoterförare.

Där har snöskoteråkare passerat skidåkare i statistiken över omkomna i lavinolyckor. Trenden är liknande i Sverige, sett till de tillbud som dokumenterats.

Motmedlet är kunskaper, utrustning och omdöme. Den som rör sig i potenti ellt lavinfarlig terräng bör också ha med sig en spade, en lavintransciever som gör det möjligt att lokalisera den som hamnat under snön samt en hopfällbar lavinsond som trycks genom snötäcket under sökarbetet.

ordf Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd

Per-Olov Wikberg

samordnare Fjällsäkerhetsrådet

Kent Herrström

ordf Civila Fjällräddares Riksorganisation

Matts Nilsson

samordnare vid Rikspolisstyrelsen

Stephen Jerand

länspolismästare i Jämtland, ledamot i

Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd

Eva Thörnelöf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel