Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livshotande sjukdom kan förebyggas med syntetiskt rör

Under måndagen kom Sverker Svensjö, överläkare och kärlkirurg, till Björkängens servicehus för att berätta om pulsåderbråck.

Annons
Sverker Svensjö, kärlkirurg på Falu lasarett, har forskat om pulsåderbråck på stora kroppspulsådern sedan 2006. Han har forskat om olika metoder för att upptäcka pulsåderbråck, även kallat bukaortaaneurysm. Om en pulsåderbråck brister har det ofta dödliga konsekvenser, då den drabbade får stora inre blödningar.

Många kom till Björkängen för att lyssna på Sverker Svensjö. När det kommer till forskning om pulsåderbråck på stora kroppspulsådern i buken är han ett av de ledande namnen.

Läs mer: En vecka i hälsans tecken

Pulsåderbråck, eller bukaortaaneurysm, innebär att stora kroppspulsådern utvidgas som en boll tills den till sist brister. Ofta med dödlig utgång.

I vanliga fall är kroppspulsådern i buken 18-19 millimeter i diameter men kan expandera upp till 5-7 centimeter.

– Vi vet att fortsatt rökning kan få det att växa. Målet för forskningen är att ta reda på vad som exakt får det att växa, vad är mekanismerna? säger Sverker Svensjö.

Pulsåderbråck inträffar inte före 50 års ålder såvida det inte finns ärftliga faktorer som spelar in. Män drabbas oftare än kvinnor, det går fem drabbade män per kvinna.

Flera i publiken ställde frågor och flera av dem hade bekanta som drabbats av pulsåderbråck.

– 1,7 procent av män som fyllt 65 år har pulsåderbråck. Sen ökar det med stigande ålder, säger Sverker Svensjö.

Föreläsningen arrangerades av SPF, PRO och Norberg-Karbennings församling.

Läs mer: En enda fråga väckte före detta missbrukare Läs mer: Unga bagare på hälsoveckan

Hela programmet hittar du här .

Bukaortaaneurysm

När ett pulsåderbråck i buken spricker får den drabbade en massiv inre blödning. Hälften överlever inte och ungefär hälften hinner till sjukhus men även då är chanserna inte goda. Den totala dödligheten är cirka 80 procent.

Pulsåderbråck förebyggs genom en operation där ett syntetiskt rör sätts in i pulsådern.

Annons