Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Locket på om bibliotek

Varför har vi inte råd att behålla de kulturmiljöer vi har i Fagersta och Västanfors?

För ett par år sedan ansågs det möjligt att bygga ett kulturhus i Vilhelminaparken för en kostnad på cirka 100 miljoner kronor. Lägg därtill driftskostnader på 10 miljoner per år.

Utbildnings- och fritidsförvaltningen föreslog i skrivelsen Kulturhus 2009-01-12 att Klockarbergsskolan med skolmuseet, Lennart Hellsingbiblioteket, Folkets hus, Norrby teater, Bruksmuseet och Huvudbiblioteket skulle ”avyttras” och flyttas till detta gemensamma nya kulturhus.

Även kulturskolan, datasal, konsthall, teater och kafé skulle samsas om utrymmet i detta hus. Därav blev för tillfället intet.

Jo, Klockarbergsskolan från 1853 är ”avyttrad” och det populära skolmuseet ligger nu inpackat på en vind. Att besökarantalet var dåligt stämmer inte.

Och nu har turen kommit till Lennart Hellsingbiblioteket. Samma argumentering från utbildnings- och fritidsnämnden nu som då. För få besökare. Det finns väl knappast statistik på hur många som besöker biblioteket för att läsa tidningar, tidskrifter och referenslitteratur och sist men inte minst för att träffa andra.

Den 12/11 2010 kunde man läsa i FP att utskottet föreslog att den planerade uppsägningen av Klockarbergsskolan och museet inte skulle genomföras. Man skulle ta in kostnadsberäkningar. En manöver som ledde till att beslutet om uppsägning och nedläggning genomfördes ett år senare.

Parallellen med Hellsingbiblioteket fortsätter troligtvis. Det tycks vara politisk praxis när något till varje pris ska genomföras. Man lägger locket på ett tag, så hinner folk vänja sig och acceptera eller ge upp.

Vilka planer gäller nu? Vart är vi på väg? Kanske vår kulturchef kan svara?

Siv Stenås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel