Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven flörtar till höger och vänster

Stefan Löfvens utspel i fredags limmar med åsikterna hos S i Norberg, Skinnskatteberg och Fagersta. Ingen utesluter samverkan över blockgränsen efter valet. Och ingen vill ha samröre med Sverigedemokraterna.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i fredags skriver Socialdemoktaternas ordförande Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin att S går till val med ett eget program, och att partiet efter valet är öppet för att även bjuda in oppositionspartier för breda överenskommelser.

Marino Wallsten, S ordförande i Fagersta, är positiv till Stefan Löfvens utspel.

– Det är bra att man är tydliga, att man verkligen vill gå till val med just S-politik.

S i Fagersta satsar också på ett eget program.

– Här har vi aldrig haft någon diskussion om att gå till val i någon form av allians, och det är väl snarare att vi är i någon form av opposition med V, säger han.

Även i Skinnskatteberg och Norberg går S till val själva. Tänkbara samarbetspartier efter valet, i brist på egen majoritet, är dock oklart för S i båda kommunerna.

– Jag säger som Löfven, vi får se vad valutslaget blir först, säger Lars Andersson, (S), kommunalråd i Skinnskatteberg. 

Marino Wallsten tänker på ett likartat sätt.

– Vi renodlar ett eget valprogram, men spekulerar inte hur kommunen styrs efter valet. Valresultatet avgör, säger han.

Men han ger ändå en fingervisning om hur formen för samarbete kan se ut. 

– Detär vi och V som står närmast varandra. Troligast blir att vi samarbetar med dem.

Åsa Eriksson, kommunalråd i Norberg, har liknande resonemang när det gäller samarbete som Stefan Löfven. 

– Precis som inför valet 2010 har vi ett eget program och en egen politik. Men när situationen kräver så är vi beredda att samarbeta med andra partier. Jag tycker man behöver vara samarbetsinriktade. Det viktiga är att ta ansvar för Sverige.

Att samarbeta med SD är däremot inget alternativ för något S-parti i norra länet.

– Det är helt uteslutet. Vi vill inte ge dem utrymme att styra Norberg, säger Åsa Eriksson.

– Det är klart vi inte vill diskutera med dem. Där står vi på tok för långt ifrån när det gäller grundläggande mänskliga rättigheter, säger Marino Wallsten.

Alliansen om S utspel

Lars Björklund, (FP), har kallat Socialdemokraternas besked ”pinsamt”, och detta är "det bästa de kunde åstadkomma efter ett års funderande?".

Annie Lööf, (C), på Twitter: ”Det finns tre saker som tycker riktigt illa om: 1) socialism 2) arrogans 3) män som inte förstår ett nej. Jag säger nej till (S)”.

Göran Hägglund, (KD): ”Det är lite mellanstadiedisco över det hela. Han nobbar dem som vill dansa med honom och envisas med att bjuda upp dem som sagt nej”.

Fredrik Reinfeldt, (M): ”[...]Det här är helt enkelt inte verklighetsförankrat".