Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotta Gröning: Kan Norbergs politiker ens stava till demokrati?

Annons

Nu försöker det avgående kommunalrådet Åsa Eriksson och den övriga socialdemokratiska ledningen i Norbergs kommun hävda att de hanterat beslutet om Vindkraftparken på Målarberget i Olsbenning demokratiskt. I den här kommunen finns det stora brister i kompetens bland de kommunalpolitiska företrädarna men när det gäller demokrati tycks läget vara katastrofalt. Jag undrar om de ens kan stava till demokrati?

Sanningen är den att vi som protesterade behandlades som oppositionella i diktaturer. Sverigedemokraterna behandlades bättre. Ansvariga politiker tyckte vi var väldigt besvärliga, de tog avstånd från oss i det längsta. Sten Nordström kommunfullmäktiges ordförande svarade oss aldrig och svarade heller inte på vår begäran att få träffa honom andra fullmäktigeledamöter innan beslutet om vindkraftparken skulle klubbas.

Det finns en liten skör demokratisk tråd som är sann i den socialdemokratiska retoriken. Det är riktigt att kommunen kallade till rådslag 2011 om vindkraftparken. Många av oss var där redan då och gav motargumenten, men inte jag. Då var jag så fullständigt övertygad om att Norbergs politiker inte ens skulle tänka tanken att lägga betong över ett unikt riksintresse med industrimiljö från 1100-talet. Dessutom en industrimiljö som lockade turister från världen och Sverige. Jag sa i byn när folk skulle gå på mötet, nej inte är politikerna så korkade att de fattar ett beslut som slår undan den unika kulturella miljön som kan utveckla kommunen och locka hit turister och forskare. De unika kulteralla värdena som finns i Olsbenning och Digerkälla skogarna kunde ha fått en sådan betydelse att världsarvet utvidgats med alla fornlämningar som finns från tidig järnhantering.

Där fick jag fel. Norbergs kommun är inte viktig för majoriteten av politikerna i fullmäktige. När vi i Olsbenning sedan intensifierade vår kamp mot vindkraftparken begärde vi att få möta kommunens ledning och representanterna för partierna i fullmäktige. Vi fick inget svar förrän Åsa Eriksson klubbat igen principbeslutet i kommunstyrelsen. Då skrev hon ett mail till mig om att vi var välkomna en halvtimme under förutsättning att vi ”uppförde oss väl”. Vi tackade nej.

Det kommunfullmäktige som sedan klubbade beslutet kommer att gå till historien. Debatten som följde visade att verkligheten alltid överträffar satiren. Åsa Erikssons oförglömliga replik inledningsvis ”har ni hunnit kika i papperen” satte intelligensnivån. Efter de sa M, C och L ingenting, så slutsatsen är att de inte öppnat mappen med underlagen. Vi fick höra av Henning Bask att bo i närheten av vindkraftverk var som att bo vid en linbana. Han hade nämligen erfarenhet av linbanor. När SD:s Stefan Westling väl underbyggd redogjorde för farorna med vindkraftverket och framför allt det lågfrekventa ljudet konstaterade Kent Persson bara, att vi alla ska dö. Något mer fanns inte att säga.

Åsa Eriksson har länge drömt om en karriär som riksdagsledamot och nu när hon fått vikariera i riksdagen hoppar hon av kommunalrådsjobbet. Jag tror inte hon ser någon större framtid för Norberg. När arbetet var som tuffast med återuppbyggnaden av Elsa Andersons konditori gick Åsa Eriksson ut i Norbergsbladet och konstaterade att återbyggnaden av Elsas bara var drömmar. Det blir inget Elsas skrev hon. Hon hade fel där också. Norberg behöver politiker som tro på kommunen och dess invånare och som inte slår undan marken för den starka utvecklingskraft som finns! Jag vet att norbergare när de väl vill något, kan förflytta berg!

Lotta Gröning

Läs mer:

Lotta Gröning: "Ska man behöva bo här?

Klart: 33 vindsnurror får byggas

Bygga vindkraftspark – en miljardaffär

Laddad träff om vindkraftspark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons