Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnet på landet passar Ulf efter ett långt yrkesliv

Ett långt och spännande yrkesliv med människor i fokus, men nu njuter Ulf Börjel av ett lugnare pensionärsliv. Att han fyller 75 år firar han med kalas.

Annons
Trivs. Ulf Börjel trivs bra i huset utanför Färna som hans mormor flyttade till 1946. Utsikten mot sjön som han har från vardagsrummet och uteplatsen är bland det bästa. Foto: Veronica Bäcklin

Födelsedagen är i morgon tisdag, men champagnen sparar Ulf Börjel till lördag. Då det blir kalas med familj, vänner och grannar.

– Jag brukar inte fira födelsedagar så stort, men man fyller ju bara 75 en gång i livet! säger Ulf och skrattar.

Han ser fram emot festen, av grannen har han beställt vilt som yngste sonen Joel lovat att laga och han hoppas att vädret håller för att kunna vara lite utomhus.

Ulf önskar sig ingenting, tycker att han har allt. Men han berättar om en speciell present han fick när han fyllde 70 år. Barnen hade satt ihop en bok med minnen, i form av meningar som alla började med ”Jag minns ...”.

– Det är nog den finaste present jag fått, i alla fall sedan jag blev pappa.

De fem barnen och sex barnbarnen är Ulfs största intresse. Han tycker också om att vara ute i naturen som finns precis intill knuten på huset i Vreten, som en gång varit hans mormors.

Ulf njuter av ett lite lugnare liv som pensionär, för det var först för ett par år sedan som han slutade jobba helt.

– Ja, det blev ett långt arbetsliv. Från att jag var 11 till 73 år.

Ulf är född och uppvuxen i Göteborg men tillbringade sommarloven i sin mormors hus upp till 20-årsåldern. Det var också här han hade sitt första jobb, som ”prickpojke” under ett sommarlov.

– Jag fick följa två män som stämplade träd och mätte dem, för att inventera för skogsbolaget. Jag fick fylla i resultaten i ett protokoll. Det var roligt att sitta med på rasterna när de satt och ljög för varandra, berättar Ulf.

Efter militärtjänsten läste Ulf till psykolog i Lund. Där bodde han kvar i många år och blev konsult på Arbetsgivareföreningens utbildningsavdelning innan han och tre kollegor startade eget, aktiebolaget Arbetskonsulter. Efter tio år tillsammans gick Ulf över till egen konsultverksamhet.

– Det har varit ett spännande yrkesliv. Människor har varit det stora intresset. Min sociala nyfikenhet är min största tillgång. Barnen har också fått det.

2004, när Ulf började närma sig pension, flyttade han och hans fru Birgitta till huset i Vreten och gjorde i ordning det och byggde ut.

– När det var klart trodde jag att nu blir det bärplockning och skogspromenader.

Så blev det inte riktigt, i alla fall inte bara, utan Ulf började arbeta deltid som psykolog på vårdcentralerna i Skinnskatteberg och Kolsva, och sedan som samtalspartner till chefer. Numera är Birgitta och Ulf särbos, så Ulf kommer till sin välbekanta stad Lund då och då. Men han trivs bra i lugnet i Vreten, med utsikten över sjön och djuren nära.

– Det är jättefint, man kan verkligen följa årstiderna. Jag har sett både varg och lo här i närheten, och rådjuren kommer alldeles intill huset.

Hobby. Måleri är ett intresse som Ulf har. Här har han målat av huset i Frankrike som han och några kollegor ägde i några år.
Annons