Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lukta dig till resan

Synen, smaken och lukten - på resande fot stimuleras de flesta
av våra sinnen. Det har en ny guidebok tagit fasta på.

Staden York har hittat på ett något annorlunda sätt för att locka turister. I guideboken "Lukta på York" ska dofter ge en helhetsbild av staden i norra England. Sammanlagt finns tolv bilder från området, sammanparade med tolv olika dofter. Bland annat kan man nosa på teblad och kakor, på grund av områdets afternoon tea, och där finns en doft av ljung som blommar på områdets hedar och kol som ska påminna om järnvägarna i York, skriver The Telegraph.

-Studier visar att människans luktsinne är en av nyckelaspekterna när vi skapar starka minnen, säger Kate McMullen vid Visit York.

Hotellparfym

York är inte de enda som utnyttjat doft när det kommer till att ge turister det lilla extra. Flera hotell använder exempelvis "signaturdofter" på allmänna platser. Jade Hotel i New York blandar till exempel toner av bland annat ek, tobak, läder, bergamott och färska örter. Det finns till och med hotell som lanserat egna parfymer.