Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Bakterier hotar vården

Ett tiotal patienter på infektionskliniken på Västerås sjukhus har nyligen konstaterats smittade med den antibiotikaresistenta tarmbakterien VRE. För oss moderater är detta en mycket viktig fråga som vi nu valt att lyfta både i riksdagen och i regionfullmäktige.

Antibiotikaresistensen sprider sig över världen och är ett eskalerande hot mot den moderna sjukvården. Sjukdomar som i dag är möjliga att behandla och bota riskerar att bli dödliga på sikt, vilket i sig hotar välfärden i en bredare bemärkelse. Resistensen är en sak som måste hanteras både nationellt och lokalt. Att regeringen tar frågan på allvar och fortsätter arbetet mot antibiotikaresistensen utöver den nationella handlingsplanen är av största vikt. Det är viktigt att man tar tillvara de erfarenheter som finns i Västmanland efter de utbrott som nu skett, en fråga som nu ställts till socialminister Annika Strandhäll (S).

Regionens roll i det hela handlar mycket om hygienrutiner. Enligt delårsrapporten har vårdcentralerna i Västmanland endast 68 procent följsamhet vad gäller basala hygien- och klädregler. I en interpellation till kommande regionfullmäktige vill Moderaterna veta vilka åtgärder den rödgröna majoriteten tänker vidta för att förbättra rutinerna kring hygien- och klädregler.

Sist men inte minst är frågan om antibiotikaresistens en global ödesfråga som sträcker sig långt utanför Västmanlands länsgränser. Förskrivningen av antibiotika behöver minska världen över för att kunna upprätthålla den moderna sjukvården och rädda människoliv.

Åsa Coenraads (M), riksdagsledamot och ledamot, regionfullmäktige

Mikael Andersson Elfgren (M). ledamot, regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel