Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Färre politiker önskas

Moderaterna vill minska antalet ledamöter i landstingsfullmäktige från 77 till 71. Allt för att spara pengar i ett redan ekonomiskt ansträngt landsting.

Annons

Enligt kommunal-lagen måste det finnas 71 ledamöter i landstingsfullmäktige.

I nuläget är man alltså sex fler än nödvändigt. Därför har fyra moderater;

Mikael Andersson Elfgren, Stephanie Bruksgård, Andreas Weiborn och Sverre Linton, lämnat in en motion till landstingsfullmäktige om att minska antalet ledamöter.

– Vi ställer krav på sjukhus som går med förlust att göra besparingar, det är inte rimligt att vi har för många ledamöter. Vi måste visa att vi kan spara pengar på politisk nivå också, säger Mikael Andersson Elfgren, landstingsledamot, (M).

Han menar att det inte finns någon anledning att ha fler ledamöter än så, utan tror att debatten i fullmäktige skulle kunna bli bättre.

– Jag tror absolut att det skulle kunna bli en viss skillnad. 77 ledamöter är väldigt många och om det blir färre blir det lättare att föra en debatt där fler får prata, säger Andersson Elfgren.

Enligt honom kommer motionen att tas upp inom ett år.

– Den kommer sedan att kunna träda i kraft till nästa val 2018, säger han.

I dag kostar de förtroendevalda 24 miljoner kronor, men Andersson Elfgren kan inte svara på exakt hur mycket de kommer att kunna spara in.

Annons