Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Inför drogtester av vårdpersonal

Annons

Nyligen upptäcktes en stöld av narkotikaklassade läkemedel på Västerås sjukhus. Det är tyvärr inte första gången det händer. Sjukhuset har tusentals medarbetare och det är sannolikt att drogmissbruk förekommer hos enskilda medarbetare.

Vid nyanställning inom många stora företag kräver man att den nyanställde ska lämna ett negativt drogtest innan man skriver anställningskontrakt. Detta för att sträva mot en helt drogfri arbetsplats.

Det är hög tid att Region Västmanland (det nya namnet på landstinget) inför motsvarande regel.

Inom regionens åkeri (VL) tillämpas systemet med att alla drogtestas vid nyanställning. Det görs inte inom andra verksamheter i Region Västmanland. Detta trots att många dagligen arbetar nära liv och död och där snabba beslut krävs. Att man är skärpt och nykter är förutsättningar för patientsäkerhet och god vårdkvalitet. I landsting som Dalarna och Norrbotten är drogtester redan införda. Regionens medarbetare inom hälso- och sjukvård hanterar dagligen narkotikaklassade preparat. Det finns därför goda skäl att för att införa drogtester. Regionfullmäktige röstar om vårt förslag den 18 april. Tyvärr föreslår den rödgröna styrande majoriteten att drogtester inte ska införas. De rödgröna måste tänka om. Frånvaron av drogtester riskerar patientsäkerheten.

Stephanie Bruksgård (M)

Mikael Andersson Elfgren (M)

Andreas Weiborn (M)

Ledamöter, regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons