Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Låt lokala bryggerier sälja öl och cider

Annons

Coppersmiths Brewery tillverkar öl och cider.

När landstinget bildade region fick man samtidigt ett ökat ansvar för näringslivsklimatet och turismen i Västmanland. Ett steg för att såväl stärka företagandet som turismen skulle vara att ansöka hos regeringen om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

Västmanland har ett flertal framgångsrika producenter, som exempelvis Coppersmiths Brewery och Köpings Musteri. Detta är företag som sätter Västmanland på kartan och skapar ett ökat intresse för närproducerad mat och dryck. Tyvärr kan inte turister och besökare hos dessa producenter själva köpa med sig en flaska öl eller cider utan är hänvisade till Systembolagets butiker.

Om företag ges en chans att växa kan fler arbetstillfällen i Västmanland skapas. För det krävs politiskt mod och en vilja att lätta på några av de många regleringar som begränsar näringslivsklimatet idag.

Tyvärr är gårdsförsäljning inte tillåtet enligt gällande lagstiftning. Dock har Region Skåne beslutat sig för att söka ett särskilt tillstånd hos regeringen för att under en försöksperiod prova gårdsförsäljning. Vi moderater anser att Västmanland borde kunna göra detsamma.

En statlig utredning från 2010 har visat att gårdsförsäljning inte skulle ha några negativa konsekvenser för folkhälsan. I stället skulle det vara en möjlighet att stärka näringslivet och turismen.

Mikael Andersson Elfgren (M), Ledamot regionfullmäktige

Anna Hård af Segerstad (M), oppositionsråd Västerås

Stefan Lindh (M), Ledamot Västerås kommunfullmäktige

Enes Bilalovic (M), Ledamot Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons