Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus vågar visa sina okända sidor

Magnus Härenstam/Petter KarlssonMorsning GoodbyeForum

Annons

BIOGRAFI. Biografier är en intressant men också komplicerad genre. Visst är det kittlande att glänta på dörren till någon känd persons privatliv, men kan man verkligen lita på att levnadsteckningen är sann eller är den i själva verket en förtäckt PR-skrift?

Nu ligger Magnus Härenstams självbiografi framför mig och förväntningarna är höga. Inte bara för att han är en av våra mest folkkära underhållare, utan också för att jag på ett personligt plan har haft stor glädje av hans retorikkurs ”Konsten att övertyga”.

I ”Morsning Goodbye” av journalisten Petter Karlsson och Magnus Härenstam får vi under hela 45 år följa den populäre artistens framgångar och bakslag i underhållningsbranschen.

Hans uppväxt var inte så lustfylld. Föräldrarna var arbetsamma och präktiga men humor och värme var en bristvara i hemmet. Mamman tyckte inte att sonen visade någon komisk ådra och det enda hon minns var att ”han trillade i alla fall roligt”. Själv kommer Magnus bara ihåg att det gjorde ont!

Skildringen av artistlivet är spännande att läsa. Det går inte att ta miste på den glädje som finns bakom succéerna ”Fem myror är fler än fyra elefanter” och den senaste föreställningen ”Morsning Goodbye ”. Magnus Härenstam är en mångsidig person som bland annat har prövat på att vara programledare, skådespelare och föreläsare. Med ett så brett register kan man inte lyckas med allt och i boken beskrivs några riktiga fiaskon. Men som den positivt tänkande människa han är, så har han tagit lärdom av detta.

Något som har varit svårare att hantera är den journalistik som på ett gamliknande och förvanskande sätt frossar i kändisars privatliv. Boken ger för första gången hans egen version av en otrohet som resulterade i en dotter. Jag tycker att det är otroligt starkt av Magnus Härenstam att lämna ut sig själv och ta ansvar för sina tillkortakommanden.

Ett kapitel som berör mig särskilt starkt är den kärleksfulla bilden av vapenbrodern Brasse.

Det verkar som om de kompletterade varandra på ett speciellt sätt. Sista gången de möttes uttryckte Brasse sin uppskattning: ”Med dig var jag dubbelt så rolig, och med mig, Magnus, var du så in i helvete mycket roligare, ha ha.”

Vem är då Magnus Härenstam? Hans röst som den vältalige och humoristiske underhållaren lyser mellan raderna men Petter Karlsson har också lockat fram en mer okänd sida. En som inte är rädd för att våga gå på djupet och avslöja sina känslor

Annons