Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mai kräver höjd lägstanivå

Fagersta Södra levde inte upp till förväntningarna i år. Alltför många förluster gjorde att det bara blev en åttondeplats i division 4. Nu
analyserar tränaren Khoa Mai vad som gick fel.

Det började bra.

I premiären mot Munktorp, som sedan vann hela serien, blev det utklassning på Fagerliden. Fagersta Södra vann med hela 5–1.

– Jag var glad för poängen och för de fem målen. Men det fanns mycket att hämta i vårt spel, säger Khoa Mai.

Så rätt han hade. Södra hamnade efter några matcher i en negativ svacka och förlorade fyra raka matcher. Med onödiga förluster mot Kolsva, Oden och Irsta kändes det som att hoppet om en möjlig topplacering försvann tidigt. När division 4 summerades stod det klart att Södra hamnade först på åttondeplats i serien. Ett klart nederlag.

– Det känns som att vi inte har lyckats hålla en bra lägstanivå. Det handlar om att spela jämnt och tappa så få poäng som möjligt. Och får vi en svacka så ska vi studsa tillbaka direkt, men det har vi inte gjort.

Hur ska ni kunna höja lägstanivån i så fall?– Det handlar mycket om det mentala. Att kunna komma tillbaka så fort som möjligt. Helst ska vi ha svackor under en period i matcherna, inte i flera matcher i rad. Som tränare måste det vara mycket mer tydlighet kring spelet och rollerna.

Vilka förluster har varit tyngst för er?– Den första mot Surahammar. Där bjöd vi inte till riktigt och var hela tiden rädda att förlora vår ledning. Plumpen mot Oden är extra sur. Det är ett lag vi ska slå. Och matcherna mot Irsta är tunga. Även mot Kolsva nu på hösten. Vi spelade ut dem, ändå blev det 0–5.

Vilka vinster kan du glädjas åt under året?– Det känns bittert att säga det, men det är inte så jättemycket att glädjas åt. Matchen mot Munktorp i premiären kändes bra. Även när vi fick bortavinsten mot Surahammar på hösten.

Vad är det som inte har fungerat spelmässigt?– Det kollektiva i allt. Individuellt har vi ett bra lag. Men jag har inte fått ut det som ett lag. Mycket av prestationerna vi har gjort har kommit genom spelares individuella skicklighet.

Är det ett misslyckande för dig?– Det är upp till någon annan att avgöra. Det är min första säsong och jag sover gott om nätterna. Men jag vill så mycket mer, jag är inte nöjd. Jag har lärt mig otroligt mycket under säsongen. Jag har fått göra en del misstag, men det är folk som har stöttat mig och gett mig den här chansen. Det har varit en grym erfarenhet.

Vilken spelare är den största överraskningen?– Johan Adamsson. Man vet vad han går för, men jag trodde aldrig att han skulle vara så här vital för laget. Det har varit fantastiskt att ha honom.

Vilken spelare har betytt mest för laget?– Alla kan mycket bättre. Men Johan Adamsson har i mina ögon varit säsongens MVP (viktigaste spelare). Han har varit otroligt betydelsefull, men det är både på gott och ont. Vi ska inte vara så beroende av en spelare.

Vad krävs det till nästa säsong om ni ska kunna höja er spelmässigt?– En högre lägstanivå, vi ska få ihop det mer som ett lag. Flera tydliga riktlinjer hur vi ska agera i spelet. Och det har varit en alldeles för stor omsättning av spelare. Jag hoppas att vi kan få lite mer kontinuitet.

Mer: Gunnar Mattson analyserar Västanfors säsong och skytteligavinnarna Lovisa Hedin och Johan Adamsson berättar om sina respektive målskördar. Allt i fredagens tidning.