Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälardalens högskola förlorade även i hovrätten – måste betala tillbaka studieavgift

Svea hovrätt gick på tingsrättens linje och beslutade att Mälardalens Högskola måste betala tillbaka halva studieavgiften till en tidigare elev på grund av att utbildningen höll för låg kvalitet.

Annons

– Jag tycker att det är positivt. Jag hade varit lite mer nöjd om de (hovrätten) varit överens med det tingsrätten i Västerås sagt såklart, med hela beloppet. Men att jag ändå får någonting tillbaka plus mina rättegångskostnader, det känns jättepositivt, säger Connie Dickinson Askenbäck till P4 Radio Västmanland.

Som VLT berättat tidigare vann den amerikanska studenten Connie Askenbäck (tidigare Dickinson) tvisten i Västmanlands tingsrätt. Mälardalens högskola, MDH, skulle, enligt domen, betala tillbaka drygt 170 000 kronor eftersom utbildningen var undermålig.

MDH skulle dessutom betala Connie Askenbäcks rättegångskostnader på 63 000 kronor.

Högskolan överklagade domen till Svea hovrätt. Som statlig myndighet har man inte rätt att betala tillbaka avgifter, ansåg MDH.

Hovrätten har liksom Västmanlands tingsrätt gett studenten rätt till återbetalning – med motiveringen att utbildningen inte levt upp till högskolelagens krav på hög kvalitet.

"Trots att förhållandet mellan högskolan och studenten har offentligrättsliga inslag var det i den del som avsåg studieavgiften att se som ett privaträttsligt avtal", anser Svea hovrätt. Därför kunde vanliga avtalsprinciper om bland annat prisavdrag tillämpas.

MDH slipper dock att betala tillbaka hela summan på 170 000 kronor – Hovrätten beslut blev att halva studieavgiften ska återbetalas, totalt 85 000 kronor.

Mälardalens högskola Västerås och Connie Askenbäck (Dickinson).

Det har snart gått fyra år sedan Connie Askenbäck hoppade av sina studier på Högskolan. Då hade hon gått två år av den treåriga utbildningen Analytical finance.

Som student från USA var Connie Askenbäck tvungen att betala studieavgiften. För att ha råd hade hon jobbat på en krog och sparat ihop pengar.

Connie Askenbäck har berättat om en undervisning som blev sämre för varje termin. Det var gammeldags pedagogik och svårt att kommunicera med lärarna. En lärare kunde varken engelska eller svenska.

I bland saknades det stolar till alla studenter, enligt Connie Askenbäck. Många studenter hoppade av, bara en handfull av 25 blev kvar.

Även Universitetskanslersämbetet har kritiserat utbildningen för bristande kvalitet. Det gällde på fyra av fem granskade punkter.

Connie Askenbäck vände sig till den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa som hjälpte till med att lämna in en stämningsansökan mot Mälardalens Högskolan. Det är första gången som någon har krävt återbetalning av studieavgiften i Sverige.

– Mälardalens högskola har ju sagt att de inte har något ansvar alls i en sådan här situation, att det inte fanns något avtal överhuvudtaget mellan högskolan och henne. Men Svea hovrätt säger att det inte är sant, det fanns ett avtal och då måste man leva upp till det, säger Clarence Crafoord till P4 Radio Västmanland..

– Hovrätten säger också att utbildningen inte har hållit den utlovade kvalitén och då ska hon kompenseras. Det är ett viktigt principbesked inte bara för Connie utan för många människor, säger han till P4.

Läs även: Student vann mot Högskolan

Läs även: Ledare – "Bra att MDH får betala tillbaka"

---------------------------------------

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsyditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Annons