Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man anhållen för terroristbrott genom mord: "En stad i chock"

Artikel 23 av 56
Lastbilsdådet i Stockholm
Visa alla artiklar

Under natten anhölls den man som greps i Märsta på fredagskvällen, han är på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott.
– Vi utesluter inte att det finns andra inblandade, säger Lars Byström, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Annons

TV: Vi sände live från Stockholm, se reprisen här.

Strax efter midnatt var bärgare på plats vid den kapade lastbilen (t h) som står inkörd i Åhlens butik på Drottninggatan i Stockholm.

Bild från platsen under lördagen.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman anhöll personen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Det är den högre misstankegraden. Mannen anhölls vid tvåtiden och senast på tisdag den 11 april ska åklagaren fatta beslut om personen ska häktas eller inte.

LÄS MER: Den gripne ska ha visat IS-sympatier på Facebook

Utseendet på den misstänkte sägs stämma överens med den bild som polisen släppte tidigare under fredagen.

Mannen som greps är troligtvis samme man som körde lastbilen, uppger polisens presstalesperson Lars Byström för Ekot.

– Som jag förstår det är personen anhållen för gärningsmannaskap, så det är troligtvis chauffören, säger Lars Byström.

Under lördagskvällen tilldelades mannen en advokat. Enligt Expressen är det är det Johan Eriksson som är advokat.

Tidigare förekom det uppgifter att en person greps sent på fredagskvällen i Hjulsta, nordväst om Stockholm, och skulle ha koppling till den gripna mannen i Märsta. Men Lars Byström dementerar för Mittmedia att flera personer skulle vara gripna.

Lastbilen bärgas bort efter att den dragits ut från Åhléns på Drottninggatan i Stockholm.

Åhlénshuset genomsöktes under sena kvällen och natten av polis beväpnad med automatvapen. Samtidigt pågick arbetet med att bärga lastbilen som använts för att meja ner folkmassan på Drottninggatan utanför. Delar av området, som sträckan längs Drottninggatan mellan Sergels torg och Olof Palmes gata.

Enligt polisuppgifter till SVT har sprängmedel hittats i lastbilen. Det är dock inget som polisen bekräftat ännu.

LÄS MER: Fyra döda i misstänkta terrordådet i centrala Stockholm – en person har gripits för inblandning

Under lördagen sände vi live med anledning av terrordådet och vår reporter på plats berättar om en stad i chock. Sveriges regering har även utlyst en nationell tyst minut på måndag klockan 12.

Vid 20-tiden på fredagskvällen hävdes stoppet av tågtrafik till och från Stockholm. Enligt Trafikverket kommer dock störningar i trafiken att kvarstå under lördagen. Polisen hävde stoppet för tunnelbanan strax före midnatt och kollektivtrafiken i huvudstaden ska åter rulla på som vanligt. Inga förändringar i flygtrafiken till och från Arlanda respektive Bromma är aktuella enligt Swedavia.

Gränskontrollerna har skärpts vid alla gränsposteringar i landet och gäller till en början i tio dagar meddelar inrikesminister Anders Ygeman. Beslutet gäller även inre gränser som flygplatser och längs kusten.

– Det här är ett absolut nödvändigt beslut och ett logiskt beslut med tanke på vad som har hänt. Det här innebär en mycket vidare gränskontroll och att vi kan göra kontroller vid samtliga gränsövergångar, inte bara region syd och region väst, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen, till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Se livesändningen från polisens presskonferens vid 21-tiden på fredagskvällen

Enligt Stockholm läns landsting är fyra personer döda, sammanlagt ska 16 personer ha skadats varav 6 av dem kunde skrivas ut från sjukhuset under kvällen och natten. Av de tio personer som fortfarande vårdas är fyra personer allvarligt skadade. Bland de mindre allvarliga skadade ska det finnas ett barn.

Tidigare under fredagskvällen besökte statsminister Stefan Löfven platsen för att lägga ner blommor och tända ett ljus för offren och under lördagsmorgonen har privatpersoner börjat lämna blommor, ljus och meddelanden.