Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Man behöver ju inte gubba till sig heller”

Anders Mattin-Lassei fyllde 60 år i lördags men rent själsligt känner han sig mer som en 30-åring. ”Det är väl kroppen som inte hänger med bara”, säger han.

Skinnskatteberg. I 37 år har taxichauffören Anders Mattin-Lassei hjälpt folk att ta sig från punkt A till punkt B. I lördags fyllde han 60 år och än så länge är det inte helt slutkört för honom.

– Nej, trappa ner kanske jag gör. Men jag kommer köra så länge det går, säger han.

Pappan hans körde lastbil och Anders Mattin-Lassei åkte ofta med. Intresset för transport och fordon föll sig naturligt.

Som liten bodde familjen i Skinnskatteberg och flyttade där ifrån ett par år fram till 1972 då Anders återigen blev skinnsbergare.

1975 fick han anställning på Taxi Skinnsberg och började arbeta tillsammans med sin far.

De tog över en varsin bil och på den vägen är det.

– När man har taxi blir det som ett liv, man hinner inte med så många andra sysslor. Ingen dag är den andra lik. Det är stor omväxling att köra taxi.

Men på en ledig dag, vad gör du då?

– Det blir att greja hemma med sånt man inte har haft tid med. Fast det stora intresset är nog husvagnen.

Tillsammans med frun Britt-Marie åker de ut på tur med husvagnen och brukar bege sig till Kloten och ”träffa likasinnade”.

På sommaren blir det lite längre turer men annars håller de sig i krokarna kring Västmanland.

På Taxi Skinnsberg arbetar han nu som delägare i företaget tillsammans med Marie Åkerlund och Tony Mylläri.

Totalt är de sex anställda.

Hur är det att arbeta på ett litet förtag?

– Det är bra. På större företag kanske man bara är delaktig i en liten del medan man här får en helhetsbild. Det är blandade arbetssysslor så som ekonomi och kontor, inte bara körningar.

Att köra taxi kan innebära många roliga möten med människor men även en och en annan dåre i baksätet.

– Det finns folk till allt. Någon ville till exempel betala med en kniv.

Men fy. Vad gjorde du då?

– Äh, det var några rymlingar från något fängelse. Men det löste sig ändå. Det gäller att vara lugn och inte sätta sig emot.

Att fylla 60 år är ingen stor grej anser Anders. Han firade dagen tillsammans med släkt och vänner hemma i Långviken. Inget krångel eller krusidull.

– Man gubbar ju inte ner sig och tar på sig hatt och käpp heller. Jag känner mig inte som 60 år, i alla fall inte i huvudet. Att man är 60 år i kroppen känns däremot. Man är inte längre lika smidig och kan krypa under bilarna som man kunde förr, skrattar Anders.