Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man kidnappad och utsatt för mordförsök – sex gärningsmän anhållna: "Mannen är svårt skadad"

Mannen blev grovt misshandlad med ett tillhygge och därefter bortförd i en bil av flera gärningsmän.
Det hela uppdagades efter att två av de misstänkta gärningsmännen varit inblandade i trafikhändelser med sina respektive bilar i varsin del av Västerås.

Annons

Polisinsats i de västra delarna av Västerås efter kidnappningsdramat.

Någon gång strax före klockan 20 på lördagen kidnappades en man av flera gärningsmän i centrala Västerås.

– Det är ännu lite oklara omständigheter, men vi har gripit fyra personer misstänkta för att grovt ha misshandlat och olaga frihetsberövat en person. Exakt var det har hänt jag inte gå ut med ännu, det är så pass tidigt i utredningen, men det är i centrala Västerås, säger Martina Saghamre, LKC-befäl vid Västmanlandspolisens ledningscentral.

Den kidnappade och misshandlade mannen, som är i 55-årsåldern, fick föras till sjukhus med ambulans. Mannens tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt.

– Han är svårt skadad, han har skador i huvudet bland annat, säger Thomas Gustafsson, LKC-befäl vid Västmanlandspolisens ledningscentral.

– Det ska ha använts någon form av tillhygge, oklart vad, säger Martina Saghamre.

Inledningsvis rubricerades händelsen som grov misshandel och olaga frihetsberövande, men allt eftersom utredningen fortgick ändrades det till försök till mord och olaga frihetsberövande.

– Det har att göra med mannens skador, säger Thomas Gustafsson.

Det hela uppdagades vid 20-tiden på lördagen efter två larm inom loppet av några minuter. Ett larm om en bilbrand vid Västra Ringvägen/Kristinagatan samt ett larm om en trafikolycka på Malmabergsvägen.

Det visade sig att allt hade ett samband.

Gärningsmännen hade lämnat brottsplatsen i minst två bilar – med den kidnappade mannen i en av dem. Bilarna åkte åt varsitt håll, men blev kort därefter båda inblandade i olyckor i olika delar av staden.

Den ena bilen ska ha kört i hög hastighet och fått sladd i rondellen Korsängsmotet på Malmabergsgatan. Bilen övergavs mitt på vägen och vittnen uppgav för räddningstjänsten att föraren lämnade bilen och sprang från platsen.

Den andra bilen ska på något sätt ha börjat brinna i underredet vid Västra ringvägen/Kristinagatan. Även där har vittnen berättat att två personer övergav bilen och försvann från platsen.

Polisen kunde dock spåra fyra av de misstänkta gärningsmännen – som alla greps. Den kidnappade mannen hade åkt i den bil som började brinna.

– De gripna är tre män och en kvinna, alla är kända av oss sedan tidigare. Vi har tagit två bilar i beslag. Nu håller vi förhör och utreder vidare vad som har ägt rum, det är fortfarande oklara omständigheter, säger Martina Saghamre.

Under natten pågick utredningsåtgärder på flera håll – vilket ledde till ytterligare gripanden av gärningsmän.

– Vi har nu sex personer frihetsberövade varav tre är anhållna. Det är totalt fyra män och två kvinnor, säger Thomas Gustafsson tidigt på söndagsmorgonen.

Polisen kunde gripa en man och en kvinna under natten.

– De greps i en lägenhet i Västerås. De ingick i utredningen från början och det ena gav det andra, säger Thomas Gustafsson.

Utredningen fortsätter under söndagen, bland annat med fler förhör och brottsplatsundersökningar. Flera bilar har även tagits i beslag.

Vid 08.30-tiden meddelade polisen att sex personer, fyra män och två kvinnor, nu är anhållna för mordförsök och olaga frihetsberövande. Av de anhållna är fem personer mellan 50 och 60 år gamla och en person i 30-årsåldern.

Åklagarmyndigheten meddelar att utredningsarbetet är omfattande och har krävt att polisen kallat in extrapersonal. På grund av utredningens omfattning bedömer man att eventuella häktningsbeslut kommer tidigast på tisdag.

Läs också: Flera händelser kopplas till lördagens kidnappning – polisen berättar

För prenumeranter och Plus-kunder: Restaurangbråk och bilbrand – allt kopplas till kidnappningen: "Flera platser är avspärrade"

För prenumeranter och Plus-kunder: Rättsexpert Alhem: ”Känns tryggt att polisen fått tag i misstänkta”

Annons