Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man misstänkt för människorov – voltade av vägen efter stort polispådrag

Artikel 1 av 28
Kidnappardramat i Västmanland 2016
Visa alla artiklar

En personbil med en 44-årig man voltade av E18 strax utanför Köping i samband med att polisen förföljde mannen – som tidigt under tisdagsmorgonen misshandlat en kvinna i Sala och försökt kidnappa henne samt rånat en kvinna i Skinnskatteberg på hennes bil.

Annons

Den 44-årige man, som voltade med bilen, är nu misstänkt för grov misshandel, människorov, rån och vapenbrott. Han greps vid 09.30-tiden i samband med olyckan. Mannen skadades allvarligt i krocken och vårdas nu på akuten på Västerås sjukhus. Sjukhusets pressjour uppger att mannens tillstånd är "allvarligt men stabilt".

Läsarfilm/Joakim Öryd.

Hela händelseförloppet inleddes vid 05-tiden på tisdagsmorgonen, i Sala. Där gick 44-åringen till attack mot en 26-årig kvinna som han är bekant med. Kvinnan var på väg till jobbet när 44-åringen överföll henne och började misshandla henne, bland annat med någon form av tillhygge – enligt polisen möjligen en batong.

Kvinnan försökte försvara sig med en spade som hon fick tag på men hon lyckades inte freda sig helt utan mannen kunde tvinga in henne i sin bil och åkte iväg med henne från platsen.

Efter en stunds färd lyckades kvinnan dock få upp dörren och kunde kasta sig ur bilen i farten och ta sig till ett intilliggande hus där hon larmade polis och ambulans. Kvinnan vårdas för närvarande på Västerås sjukhus för sina skador. Sjukhuset pressjour uppger att kvinnans skador är lindriga men att hon får ligga kvar på sjukhuset för observation.

44-åringen flydde därefter från Salatrakten och körde mot Skinnskatteberg. Där ville han byta bil och valde som polisen uppfattar det slumpvis ut en kvinna som befann sig utanför sin bostad med sin bil.

Han hotade kvinnan och krävde att få hennes bil.

– Kvinnan upplevde situationen som så hotfull att hon inte kunde göra annat än att lämna över bilen till mannen, säger Anders Hedström, polisens presstalesman.

Kvinnan larmade omgående polisen som tack vare kvinnans beskrivning av mannen förstod att detta var samme man som hade överfallit, misshandlat och kidnappat den 26-åriga kvinnan i Sala tidigare på dagen.

Polisen placerade ut flera patruller längs tänkbara flyktvägar som mannen kunde tänkas ta. Det visade sig att han körde länsväg 250 mot Köping. Polispatruller fick där syn på den efterspanade bilen och tog upp förföljandet.

Se livesändningen från händelsen ovan

När 44-åringen fick se att polisen fått korn på honom körde han ut på E18 och försökte i hög fart skaka av sig de förföljande polisbilarna. Han lyckades dock inte behålla herraväldet över den stulna bilen utan voltade av vägen i närheten av Sylta utanför Köping.

Bilen hamnade upp och ned på åkern intill vägen och började brinna. Mannen hamnade utanför bilen när den voltade, men kunde inte smita någonstans – polisen hade då hunnit fram och kunde gripa mannen.

Skadeläget på mannen är i nuläget oklart.

Hade mannen och kvinnan haft en relation tidigare?

– Mannen var inte okänd för henne. Men jag vet inte om de haft en relation eller inte, säger Anders Hedström.

Enligt förundersökningsledare Per Andersson vid krimjouren i Västerås är både den 26-åriga kvinnan och 44-åringen hemmahörande i Dalarna.

– Både mannen och kvinnan har sina arbetsplatser i Sala. Kvinnan arbetar på ett näringsställe i centrala Sala, säger Per Andersson.

44-åringen är tidigare ostraffad så när som på en trafikförseelse.

Ett ögonvittne berättar för bblat.se att han strax före olyckan såg tre polisbilar i hög fart och med blåljus och sirener förfölja en silverfärgad bil. En annan uppgiftslämnare uppger för att olyckan inträffade i samband med polisjakten.

– Det var en bil som körde om mig i väldig hög fart, sedan kom en civil bil och en polisbil efter, säger han.

Mannen, som vill vara anonym, var vid 10:26 fortfarande fast i trafiken på platsen.

– Vi står bara några hundra meter från där bilen ligger på gärdet. Det är väldigt många poliser på platsen. De går runt med polishundar och söker bland kolonilotterna här.

Anders Hedström, presstalesman på Västmanlandspolisen, vill betona att det "inte rörde sig om en polisjakt där polisbilar i hög fart ligger precis i bakhasorna" på den flyende bilen.

– Vi har väldigt strikta regler kring hur vi följer efter en bil med personer som är efterspanade. Det är ett förföljande på avstånd där vi är noga med att inte stressa den som kör i den flyende bilen för att minska risken för att någon tredje part ska bli inblandad med risk för skador på utomstående, säger han och fortsätter:

– Polisbilarna försökte få honom att sakta ned men han valde att försöka undkomma. I samband med det skedde olyckan, säger Anders Hedström.

Läs också:

Live-tv: Man misstänkt för människorov – voltade av vägen i polisjakt

Trafikolyckan på E18 har inträffat i höjd med Sylta.

--------------------------------------

■ ■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Skicka mms/sms till 72021 eller använd Tipsa-tjänsten.

Månadens bästa läsartips belönas med 1 000 kronor.