Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man och hund attackerade av aggressiv varg i Norberg

Patrick Kvist berättar att han och kopplade hunden Diesel med nöd och näppe lyckades fly undan en aggressiv varg i Norberg.

Norberg. Patrick Kvist fick en hemsk överraskning när han var ute med sin brors hund Diesel. Plötsligt kom ett djur springande mot dem.

–En varg, säger Patrick som fick panik.

Som så många gånger förr var Patrick Kvist på lördagskvällen ute med sin brors hund Diesel, en rottweiler/sankt bernhard. Ett hundratal meter hemifrån, vid infarten till vinterstadion i Klackberg, stannade Diesel, som var kopplad, för att göra sina behov.

Men plötsligt började han morra och stirra rakt framåt.

–Efter ett tag såg jag att det var något som kom springande emot oss från mörkret men jag såg inte vad det var, säger Patrick Kvist.

När djuret kom in ljuset säger han att han insåg att det var en varg.

–Jag ser att han visar tänderna och kommer i full fart. Då får jag panik och tar hunden och börjar springa så mycket jag bara kan.

Han sprang hemåt via en bilväg och när han vände sig om såg han inte längre någon förföljare. Men väl framme vid garaget var de inte ensamma längre.

Patrick Kvist berättar att vargen troligen genskjutit dem via en skogsdunge.

–Han försöker hugga på en gång, jag får rycka hunden i kopplet så att han far efter backen.

Patrick upplevde att det var hunden som vargen var ute efter. Han försökte ta sig in mot boningshuset men vargen följde efter och fortsatte att hugga mot Diesel.

Patrick säger att han tvingades dra omkring hunden i kopplet för att den inte skulle bli biten. Till slut lyckades han och Diesel ta sig in huset. De hade inga fysiska skador men Patrick var rädd och skakig.

- Jag var chockad och först fattade jag inte riktigt att det hade hänt heller.

Han säger att han inte tänkt så mycket på vargar tidigare och att han verkligen inte förväntat sig att vara med om en sådan här händelse.

Hur kan du vara säker på att det var en varg?

-Har man sett en varg då vet man, de är större och grövre än hundar. Det räcker att ha sett en varg på bild, när man sen ser en i verkligheten då är man helt säker på det, säger han.

Efter attacken tycker inte Patrick att det är kul att gå ut med hunden längre. Han är rädd att vargen ska komma och göra ett nytt utfall.

-Man vet inte vad som kan hända, säger han.

Han tycker inte att man ska behöva acceptera att bli attackerad, och vill att myndigheterna agerar.

-De borde antingen skjuta eller fånga in vargarna där de är ett problem, säger han.

Pierre Ahlgren, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västmanland, känner inte till någon liknande händelse i Sverige. Eftersom det regnat och gått flera dagar sedan det inträffade går det inte att göra någon utredning på platsen, menar han.

I nuläget anser Pierre Ahlgren inte att det finns tillräckliga belägg för att slå fast att det var just en varg som attackerade. Men han vill gärna få in mer information.

-Det man vill ha in är om det finns fler observationer på sådant här och framför allt från det här området, det är jätteviktigt, säger han.

Läs mer i fredagens Fagersta-Posten eller köp e-tidningen.

Anders Jansson