Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manchester - mer än bara fotboll

Fotbollen är den stora magneten för svenska turister som reser
till Manchester. Men här finns mer att upptäcka: Den forna
industristaden har blivit en av Englands bästa shoppingstäder, har
flera nya fina museer och ett minst sagt rikt popmusikarv.

Runt år 1900 var Manchester den industriella världens mittpunkt. Industrivaror för export fraktades hit från alla håll, och centrum dominerades av lagerlokaler. Härifrån gick skeppen på stadens egen kanal ut till haven, för att affärsmännen skulle slippa betala hamnstaden Liverpools lokala skatter.

- Som du ser finns många av lagerlokalerna kvar än i dag, omgjorda till hotell, kontor och bostäder. Men ibland doldes lagren bakom närmast palatsliknande fasader, säger min guide John Alker och pekar på en pampig 1800-talsfasad som bevarats mellan två nybyggda kontor i djärv glasdesign.

Musikprägel

John Alker leder vandringsturer om allt från industrihistoria till fotboll och popmusik. Folk kommer från hela världen för att få röra sig i The Smiths, Joy Divisions och Oasis fotspår eller för att kolla in favorithaken där legenden Pete Best eller den nuvarande Unitedstjärnan Robin van Persies hänger när de inte spelar fotboll.

Best hade på 1960-talet en hipp modebutik i centrum. I dag är det i stället den förre Oasissångaren Liam Gallaghers butik Pretty Green på King street som drar de trendiga. Tvärs över gatan har en annan brittisk legend, kocken Jamie Oliver, sin superpopulära restaurang Jamie's italian.

Trendiga butiker

Industriboomen kom och gick och Manchester blev efter andra världskriget en allt mer sliten stad med hög arbetslöshet. Men så kom it-boomen och med den stadsförnyelsen. I dag blomstrar staden igen och det märks inte minst i det gigantiska inomhusköpcentret Arndale med 240 märkesbutiker mitt i centrum.

Annars är det området Northern quarter som gäller om man gillar ungt, trendigt och alternativt mode, musik och barhäng. I dessa kvarter som nu räddats från rivning är Affleck's något av ett epicentrum - ett varuhus fyllt av trendiga små boutiquer i flera våningsplan. Här handlar man med New Orders hitlåtar eller annan Manchestermusik som soundtrack.

Blir man inspirerad kan en dansnatt på Factory251 vara helt rätt, New Orderbasisten Peter Hooks och Stone Roses-basisten Manis klubb på Princess street. Namnet är lånat från det legendariska skivbolaget. Eller så får det bli Sankeys - legendarisk klubb med filial på Ibiza, som slog igen våren 2013 men som nu åter öppnar.

Pubupplevelser

Innan nattens nöjen får det dock bli ett pubbesök. Tyvärr domineras publivet av ställen ägda av bryggerijättar vilket ger ett begränsat urval i ölpumparna. Mysiga och trånga Circus Tavern på Portland street är stadens minsta pub och bjuder på genuin stämning och brittisk bitter för under tre pund per pint. Är det matchdag väljer fotbollsfansen i stället The Bishops Blaze nära Old Trafford eller Mary D'Bemish Bar strax intill Citys hemmaarena. I Manchester är det inget problem att gå på puben med "fel" lags halsduk, på sin höjd blir man småtrackad, det är allt.

Matrevolution

Jamie Oliver är en av de kockar som fått England att genomgå en matrevolution och i dag är det lätt att hitta utsökt mat i Manchester. Längs The Curry Mile i stadsdelen Rusholme ligger de indiska restaurangerna tätt - Mughli är den allra bästa. Avsevärt dyrare blir matupplevelsen på prisade Michael Caines - stadens bästa restaurang.

Men är klockan tre en lördag är det bara fotboll som gäller (även om de engelska lagen numera spelar på alla veckodagar).

Det är fullsatt på Old Trafford när domaren blåser igång matchen, 76 000 förväntansfulla, nästan alla med röda Unitedhalsdukar. Och när van Persie nätar i andra halvlek vill jublet aldrig sluta.

Fakta/Manchester

Allmänt

Fotbollen är så klart det främsta dragplåstret för den nordengelskastorstaden Manchester. Men staden, där det mesta i city finns pågångavstånd, anses ha landets bästa shopping efter London och ettoch annat popsnöre reser definitivt hit för att gå i Morrisseys,Joy Divisions eller Factory Records fotspår.

Valuta

1 pund = 11,40 kronor.

Prisnivå

Cirka 15 procent under den svenska.

Säsong

Året runt. Höst, vinter och vår pågår ligafotbollen, mensommarhalvåret är skönast även om man året runt får räkna med riskför regn.

Resa dit

Direktflyg med SAS och Norwegian från Stockholm och med BritishAirways från Göteborg. Även från Köpenhamn finns det direktlinjertill Manchester. och Finnair har en snabb förbindelse viaHelsingfors. Stockholm - Manchester går att hitta från tur ochretur från 1 438 kronor med SAS i mitten av februari.

sas.se, norwegian.se, britishairways.com

Sex trendiga ställen

+Bästa retromodet finns på Retro Rehab, på Oldham street i Northernquarter.

+På Tib street market säljer unga designers sina senasteprylar.

+Picadilly records, www.piccadillyrecords.com,visar att skivbutiker i allra högsta grad lever.

+Heta The Northern, www.thenorthernpub.co.uk,har bra dj:s och utsökt käk. Öppet till fem på helgerna.

+The Deaf Institute, www.thedeafinstitute.co.uk,är inte vad det låter som, utan bjuder på kafé, bar och musichall-underhållning från morgon till natt.

+Femstjärniga The Lowry, thelowryhotel.com, är stadens hippastehotell. Här bor Uniteds fotbollslag natten innan hemmamatcherna.Dubbelrum från 1 100 kronor.