Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många är ovetande om sitt rondellbrott

Här är en av trafikreglerna som flest bilister bryter mot. Mer än 40 procent begår lagbrott varje gång de kör i en rondell.

Annons
Per-Olof Eriksson tycker det är viktigt att blinka: ”När någon gör det vet du vart den bilen ska ta vägen. Om du använder blinkers så är det mycket smidigare”, säger han.

Blinkar du på väg ut ur en rondell? Att inte göra det kan ge 500 kronor i böter.

– Ibland används blinkers men tyvärr inte ofta. Jag måste ju veta vart bilarna ska åka i rondellen, säger Fagerstabon Alexander Bruss.

En ny och omfattande undersökning som Motormännen gjort visar att fler än fyra av tio bilister inte blinkar när de kör ut ur rondeller.

– Att många bilister struntar i reglerna är oroväckande. Det visar på en nonchalans att inte respektera trafikreglerna, säger Victoria Elmgren, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Bilisten Per-Olof Eriksson från Järfälla har stannat till vid en mack i Fagersta. Han är upprörd över hur lite blinkers används.

– Det är som att folk inte tror att de fungerar på bilar. Jag kör mycket och i Stockholm är det katastrof, säger han.

Fler specialutbildade poliser är Motormännens förslag för att lösa rondellproblemet.

– Vi vill se fler trafikpoliser med den expertis de har. Det ökar respekten och sänker farten. Och det bidrar till att skapa ett gott trafikklimat, säger Victoria Elmgren.

Motormännen är en oberoende konsumentorganisation som försöker påverka i frågor om bilekonomi och trafiksäkerhet.

Polisen är medvetna om det stora antal trafikbrott som sker i rondeller.

– Jag förvånas inte av den här studien. Jag vistas dagligen i trafiken och ser tydligt att det slarvas med det här. Över huvud taget är det ett bekymmer att bilister inte använder körriktningsvisare, säger Tony Härdin som jobbar med bland annat trafikutvecklingsfrågor inom polisområde mitt, där Västmanland ingår.

Brist på kunskap tror han är en förklaring till hur bilister kör i rondeller.

– Just när det gäller körning i rondell tror jag nog det är kunskapsluckor hos en del. Men det är en kombination med att folk struntar i det.

Utebliven blinkning är inte det enda problemet i rondellerna.

– Det svåraste är cirkulationsplatser med dubbla körfält. Där händer det nog fler incidenter. Problemet är de som åker i högra körfältet i trekvartsvarv, då blir det lätt incidenter, säger Härdin.

Det är inte krav på att blinka när du kör in i en rondell.

Straffet för att inte blinka

44 000 bilisters blinkningsvanor kontrollerades i Motormännens undersökning. Den gjordes på 18 orter runt om i landet i våras.

Straffet för att inte blinka ut ur en rondell är 500 kronor i böter. Det händer att polisen stoppar bilister på grund av deras körning i rondeller. ”Ja, det händer att vi stoppar fordon och påtalar brottet. Men bilisten behöver inte alltid bli rapporterad. Man kan lämna rapporteftergift för bagatellartade brott”, säger Tony Härdin på polisens region mitt.

Annons