Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många åsikter om hur gatorna plogas

Det är bråda dagar för alla snöröjare i norra länsdelen. "Vi gör så gott vi kan", säger Ola Carlsson, gatuchef på NVK.

Annons
Jörgen Hansson, brevbärare.

Norra Länet. Snöröjarna hade en lugn vinter fram till i förra veckan då det kom bra med snö.

– Tidigare har vi bara varit ute och sandat för halkan, säger Hasse Sundqvist, på Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK.

Under helgen och måndagen har det fallit fler decimeter snö och sedan dess har kommuner, Trafikverket, vägföreningar och husägare haft en hel del att stå i.

– Det har varit fullt upp. De som plogade på lördagen gick ut klockan 17 och var färdiga sju på morgonen, säger Ola Carlsson.

NVK, som har tar hand om kommunens vägar i Fagersta och Norberg, har haft 13 snöröjarfordon i drift.

– Gång- och cykelvägar och bussgatorna är prio ett för oss, säger Ola Carlsson.

På villagatorna, som snöröjs först när åtta centimeter snö fallit, kan det dröja lite längre innan snön röjs bort.

Ola Carlsson är nöjd med arbetet så långt.

– Överlag tycker jag att det har fungerat bra. Det är väl några nybyggda gång- och cykelvägar vi missat. Det är tråkigt, säger han.

En del medborgare har kontaktat NVK och pekat på problem med snöröjningen.

– Ibland blir det kanske mindre bra. De flesta är kritiska på ett schysst sätt, man försöker lösa problemet åt dem och då blir de nöjda, säger Ola Carlsson.

– Det är rätt att man ringer. Tycker man inte att det är bra, att vi missat något, då ska man tala om det. Annars kan vi aldrig bli bättre heller, tillägger han.

Allmänheten kan på flera sätt underlätta plogningen.

– Genom att flytta in sina bilar som man har stående ute på gatorna och att man drar in soptunnorna. Det är ett bekymmer för oss, det är lätt att man råker ploga omkull en soptunna, säger Hasse Sundqvist.

Det är många fler än bara NVK som har hand om snöröjningen. Fastighetsägare har ansvar kring sina fastigheter. Trafikverket har ansvar för riksvägen och intilliggande gång- och cykelvägar. I Norberg har Trafikverket även ansvar för flera genomfarter bland annat Järnvägsgatan och Hedemoravägen.

I Skinnskattebergs tätort har den lokala vägföreningen hand om de flesta gator, undantaget är genomfartsvägar som bland annat Centralvägen.

– Vi var färdiga i förrgår kväll, då var det plogat och sandat. Jag är fullt nöjd, säger ordförande Loffe Nilsson.

Brevbäraren Jörgen Hansson är en av dem som berörs av snöröjningen. Han arbetar i Fagerstas tätort och menar att han sällan har problem att ta sig fram. Han vet dock att det har varit krångligt att komma fram utanför staden.

Allmänheten kan underlätta brevbärarnas arbete.

– Vi är tacksamma om man skottar och sandar vid postlådan, säger Jörgen Hansson.

2,6 miljoner kronor kostade NVK:s vinterväghållning i Fagersta i fjol. Det var en bra bit under budgeten som låg på 4,8 miljoner kronor.

Åsikter om snöröjningen på FP:s Facebooksida

’’Funkar ok, med tanke på att det inte är så många som jobbar med det kan jag tänka mig. Men önskemål är att kanske prioritera upp vägar och gångvägar till och från skolor och dagis. Att de kan röjas snabbare än vad de gör idag. Inte säkert för barnen att behöva gå i vägrenen pga att trottoaren inte är tillgänglig pga snövallar etc."

’’Skulle önska att man plogade oftare. Jag förstår att man inte kan vara överallt men man kanske kan ta in fler som plogar? I förrgår plogade jag med fronten på bilen. Inte kul för andra trafikanter som ligger bakom när man är tvungen att köra i 10km/h."

’’Dom hoppar över ställen dom har ansvar för, så man nästan slår i, och vägrar att sanda/salta. Det är en fara för alla, men speciellt för de äldre. Jag vågar knappt gå ut längre."

’’Förstår att de gör sitt bästa men så trött på att man inte plogar hela vägarna. Man bör ju ploga båda sidorna och inte bara mitten."

’’Den här gången har det funkat jättebra, en eloge till den som plogar på vår gata (Snödroppsvägen)."

’’Tycker att dom plogar bra på vägarna. Är man förälder och fastighetsägare så är det inget kul med överplogad trottoar och övergångsställe så barnen ej kan gå trafiksäker. Helt ok enligt kommunen."

’’Det funkar dåligt för kommunen lägger upp stora vallar på andras gårdar bl a. Och på trottoarerna ligger det hur mycket snö som helst."

’’Resultatet varierar ju stort beroende på vilken utrustning man använder. Nu vet jag inte vad NVK ställer för krav på maskinerna men det är ju rätt tydligt att jordbrukstraktor med diagonalblad inte ger samma som lastmaskin med vikplog..."