Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många minnen väcks till liv av gamla bilder

Det pratas minnen och diskuteras namn när före detta arbetare på gamla boardfabriken träffas för att sammanställa ett bildarkiv över fabrikens historia.

Ett tiotal personer har samlats i ABF:s lokaler i Skinnskatteberg. De har gått genom tusentals bilder och har valt ut de bästa. Till våren ska bilderna nämligen sammanställas i en utställning. Bilderna sträcker sig från fabrikens öppning 1950 fram till 1983 då produktionen i ASSI:s, Aktiebolaget statens skogsindustri, regi lades ner.

– Vi har gått genom en massa kort och försökt skriva vad som syns på dem, säger Sören Juhlin och förklarar att de har valt ut bilderna som bäst beskriver boardfabrikens historia.

Sören började jobba på fabriken 1955 på elavdelningen som låg nere vid sågen på den tiden. År 1957 började han som skiftelektriker vid boardfabriken.

– Jag har trivts hela tiden, hela mitt arbetsliv har varit där uppe.

Sören berättar att han haft jättebra arbetskamrater, och att det var väldigt viktigt.

Nu är han en del av gruppen som sitter i ABF:S lokaler och går genom foto efter foto.

– Det är jättesvårt att komma ihåg namn. Vi är ju så många som jobbat där.

Men gruppen hjälps åt och tillsammans har de koll på det mesta och de flesta. Till hjälp har de personallistor, men de sträcker sig bara över en period på sju år.

Många av bilderna kommer från privatpersoner, men de flesta bilderna har Rolf ”Snaggen” Andersson tagit. Från 1975 och fram till nedläggningen jobbade han med medieinformation. Han var ansvarig utgivare och redaktör för hela ASSI-bladet.

– De hade fabriker i hela Sverige, förklarar Rolf.

Han jobbade som informationschef för ASSI:s efterträdare fram till 1988 då fabriken lades ner helt och hållet.

Rolf berättar att projektet med att bevara boardfabrikens historia började för redan tio år sedan.

– Det här med bilderna är en liten del. Tanken är att det ska resultera i en bok om boardfabriken.

Omkring femtonhundra bilder har de gått igenom.

– Det är intressant, man återuppväcker gamla minnen. Det är intressant att identifiera alla människor. Det är otroligt många finländare. Vissa perioder var det fler finländare än svenskar, säger han med ett skratt.

Rolf har många minnen från tiden på boardfabriken men några står ut lite extra. En av dem är perioden då ASSI beslutade att lägga ner och sålde verksamheten.

– Det var ett enormt slag för Skinnskatteberg. Hela samhället påverkades. Skinnskatteberg var ett samhälle som hade levt på board. Det är det starkaste minnet man har.

De andra i lokalen nickar instämmande och börjar berätta om sina minnen kring nedläggningen. De berättar om hur det var och att hela bygden demonstrerade mot beslutet. Gatorna fylldes och folk höll tal. Alla engagerade sig på ett eller annat sätt för att visa missnöjet.

Mildred Eriksson jobbade som sekreterare på personalavdelningen. Det var till henne folk kom först när de hade fått anställning.

– Man lärde känna alla som kom, säger hon leende.

Hon berättar att de flesta minnena hon har från den tiden är lyckliga minnen ända fram till den första permitteringen.

– Det var fruktansvärt. Jag skulle sitta och skriva listor på alla som fick uppsägning. Det var 200 personer. Det var en stor klump i bröstet att sitta och skriva det när man visste vad det betydde.

Mildred blir ledsen när hon pratar om uppsägningarna.

– Vi var en gemenskap på ASSI. Nu hade vi mist den gemenskapen.

Men det var inte bara tårar som gällde under tiden på fabriken. Hon berättar att under 1970-talet var det full rulle och glatt humör som regerade.

– Det var en väldig rush på jobbet. Det kom många från Finland, berättar hon och minns hur representanter från företaget fick åka till Finland för att ragga folk.

Hon berättar om en gång när två unga män dök upp på kontoret och när hon inte var säker på vilka de var så ringde hon driftverksamästaren för att fråga vad hon skulle göra.

– Då sa han: ”flicka lilla, har de bara två händer så anställ dem!”, säger hon skrattar åt minnet.