Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många ringer nödnummer under nyår

Antalet samtal till SOS är fler än vanligt under nyårsafton. "Fira försiktigt", råder Johan Hedensiö vid SOS Alarm.

Länet. Under nyårsafton blir det hårt tryck på nödnumret 112. Mellan klockan 18 på nyårsafton och klockan 6 på nyårsdagen brukar 112 få dubbelt så många samtal som en vanlig lördag/söndag.

– Vid icke akuta nödsituationer kan man ringa informationsnumret 113 13 i stället, säger Johan Hedensiö.

I Västmanland ökade samtalen till 112 på nyårsafton förra året från 156 till 306. I hela Sverige togs 11 175 samtal emot under nyårskvällen och nyårsnatten.

– Kombinationen av alkohol, raketer och smällare gör att många nödsituationer uppstår. Vi uppmanar alla att fira försiktigt och tänka på sina medmänniskor, säger Johan Hedensiö, vd vid SOS Alarm.

Men samtidigt är nyårsnatten den natt på året när flest missbrukar nödnumret. En del ringer om saker som inte alls hör hemma på 112, som exempelvis någon som inte har fått tag på taxi och vill lifta med en ambulans eller någon som har blivit utslängd från krogen.

Kerstin Ekholm