Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ruinerar sig på resan

Nu är sommarsemestern slut för de flesta - och det är pengarna
också. Sju av tio svenskar har gjort av med mer än de hade planerat
på resan.

Annons

Det är lätt att unna sig lite extra på semestern. Det visar en ny undersökning av flygjämförelsesajten Skyscanner, där hela 72 procent svarar att de har gjort av med mer pengar än planerat utomlands i sommar. Främst är det männen som spenderar, 76 procent svarade att de gjort av med för mycket under resan, jämfört med 67 procent av kvinnorna.

-Utlandssemestern blir ofta dyrare än vad man räknat med och till viss del kan det bero på att många unnar sig lite extra lyx när de är bortresta. Men ibland dyker det också upp oförutsedda kostnader, säger Annica Jansson, Nordenchef på företaget.

Lånar för att resa

En del har också svårt att få ihop pengar för att alls kunna åka iväg. Fem procent av de som svarar säger att de aldrig varit utomlands. Var femte har någon gång lånat pengar för att finansiera sin resa. Sju procent har lånat av familj eller släkt, fem procent har lånat av en bank och två procent av vänner.

Sammanlagt har 1014 personer svarat och undersökningen är statistiskt säkerställd.

Fyra knep för billigare resor

+Låna någon annans bostad under semestern och låna samtidigt utdin. Det finns flera olika förmedlingar som sköter det, tillexempel www.intervac-homeexchange.com.

+Hyr bostad på www.airbnb.com eller sov gratis på någonssoffa, www.couchsurfing.org+Boka boende, bussresor och annat i tid. Ofta får man rabatt omman bokar hemifrån.

+Välj bort flygplansmaten som kostar mycket och sällan är varkengod eller hälsosam. Är man några stycken tvingas man lätt lägga ettpar hundra kronor. Gör matsäck och ta med i stället.

Annons