Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Människosafari” förbjuds

Turister får inte längre åka på The Andaman Trunk Road, i
Indien. Det välkomnas nu av människorättsaktivister, som länge
protesterat mot exploateringen av folk från Jarawastammen.

Hundratals turister åker varje dag genom Jarawareservatet på Andamanöarna i Indien. Turistorganisationer hävdar utåt att det är för att besöka vulkaner och grottor. Men många besökare erkänner att det är för att titta på folk från Jarawastammen, skriver Wanderlust. Men nu har högsta domstolen i Indien förbjudit turister från att åka på vägen, för att stoppa "människosafarin".

Stammen levde länge helt isolerade från kontakt med omvärlden och numera beräknar man att det bara finns ett par hundratal personer kvar. Men förra året cirkulerade foton på halvnakna Jarawakvinnor som dansade för turister i utbyte mot lite mat, något som orsakade omfattande protester. Människorättsorganisationer har länge försökt hindra exploatering av stammen.

Olagligt med kontakt

Det är olagligt för turistorganisationer att kontakta Jarawafolket, enligt den så kallade Aboriginal Tribes Regulation, från 1956. Men många bryter mot lagen, vilket lett fram till högsta domstolens beslut. Det välkomnas nu av bland annat Survival International, som kämpat i över 20 år för att skydda folken på Andamanerna.

Fakta/Andamanerna

Andamanerna är en ögrupp i Bengaliska viken, Indiska oceanen.Huvudstaden är Port Blair.

Öarnas ursprungsbefolkning uppskattades till 5 000 individer innankontakten med den brittiska kolonialadministrationen. I dag uppgårde till några få hundratals personer, som främst livnär sig genomsamlande, jakt och fiske.

Ögruppen drabbades hårt av Tsunamin 2004.

Källa: Nationalencyklopedin.