Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marianne Ohlson: Hackade in sig i gymnasiets datasystem – belönades

Brottslingar, eller briljanta ungdomar?

Annons

I periferin av bekantskapskretsen finns två unga herrar, en på 20 och den andra runt 13. De är naturligtvis inte bästisar, åldersskillnaden gör det i dagsläget omöjligt men om några år kanske de hänger lite mer med varandra, de har ju ändå samma intressen. Datorer och finurligheter, som till exempel vad som är möjligt att hacka.

För några år sedan gjorde 20–åringen, vi kallar honom ”Vetaren”, rätt och slätt för att han vet det mesta, ett i bekantskapskretsen välkänt hack. Han tog sin dåvarande gymnasieskolas datasystem i besittning och passade helt sonika på att bjuda in till en stor skolfest i Wasaparken. Eleverna uppmanades uttryckligen att ta med alkohol samt kläder efter väder, det senare som sig brukligt inom skolans värld när utflykt nalkas.

Många glada skratt och fniss kom i kölvattnet av den inträffade incidenten och resultatet blev att han fick sitta med IT-avdelningen och visa hur han gått till väga. Belöningen blev ett kraftfullt grafikkort och känslan av att gjort något brottsligt infann sig såklart inte.

För någon månad sedan var det 13-åringens tur. Inspirerad av Vetaren gjorde han ett intrång på högstadieskolans nätverk, en liknande inbjudan om fest gick ut, denna gång till elever i årskurs 6-9. Det var inte populärt, så klart. När det kommer till dataintrång, och kanske också nättrakasserier, så kan det vara svårt att få de unga att förstå att tilltaget är brottsligt.

Dataintrång kan ge upp till fyra års fängelse, en parameter som aldrig vägdes in. Han var ju inte straffmyndig. När föräldrarna försökte förklara allvaret i brottet skrattade han bort det hela med ett inte så litet uns av stolthet. Han hade ju lyckats med ett avancerat tilltag.

Det hela utmynnade i en informationstimme hos IT-avdelningen om det nya tillvägagångssättet, kanske också en klapp på axeln för ett kvalificerat och innovativt tänk. Han är ju kompetent gossen.

Det hela ledde till polisanmälan, till ära samma dag som hans äldre bror antogs till juristlinjen på Uppsala universitet. Det blev ju också ett glatt skratt. Mamman fick ju vara glad och nöjd över sina båda söner i ca 5 minuter, innan polisanmälan damp ner med posten.

Icke straffmyndig slutade det hela på socialen, där den unge mannen dyrt och heligt fick lova att aldrig göra om samma sak igen.

Bättre hade det varit om han fått gå ner till polisstationen och be om ursäkt, och fått lite känsla för att dataintrång är brottsligt. Ty i bekantskapskretsen hyllas pojken fortfarande som briljant.

Marianne Ohlson, affärsutvecklare

Annons