Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marknader mest populärt på resan

Att gå på marknad - det är den aktivitet turister gillar mest på semestern, enligt en ny undersökning. Kanotpaddling hör däremot till det sista vi vill göra när vi är lediga.

Kläder, ostar eller blommor? På resan är det många som gärna stannar till vid en lokal marknad. Bland svenska charterresenärer väljer sju av tio helst den aktiviteten. Det visar en undersökning av TNS Sifo, gjord på uppdrag av Fritidsresor. Näst populärast är att smaka lokala specialiteter, något som gäller både mat och dryck.

- Många vill uppleva det genuina och närproducerade på semestern, precis som här hemma där företeelser som bondens marknad och gårdsbutiker fullkomligt exploderat de senaste åren, säger Bassam el Mattar, Fritidsresors Sverigechef.

Trea på listan kommer att besöka spa eller kurbad.

Paddla en flopp

På topp tio kommer också lokala festligheter, att besöka nationalparker och att testa val- eller delfinsafari. Båtutflykter rankas också högt, liksom vinprovningar. Familjer med barn väljer dock bort vinet och går hellre på vattenland eller besöker shoppingcentrum.

Något som däremot inte alls är populärt är kanotpaddling - det är den aktivitet som hamnar i botten.

Fyra marknader i Europa

+Ibiza. Tio minuter norr om Santa Eulalia ligger Punta Arabia, i Es Canar. Här finns hundratals stånd där man bland annat kan fynda kläder, luncha, och lyssna till levande musik. Öppet önsdagar mellan 10 och 18.

+Bodrum. Bodrums kända textilmarknad pågår om tisdagarna och här kan man hitta allt från mattor till vackra tyger eller kläder. Vill man i stället köpa lokala specialiteter är det bara att ge sig ut i byarna runt staden.

+Clignancourt, Paris. Denna klassiska loppmarknad kan man strosa länge i. Allt från skor, gamla paltor och hippa kläder till fyndpris. Metrostation Porte de Clignancourt. Öppet lördag till måndag, från 7 till 19.30.

+Catania, Sicilien. På en tvärgata till shoppinggatan Via Etnea breder den här marknaden ut sig. Här finns grönsaker, ostar och charkuterier. Att spana på fiskarnas fångst är dessutom ett riktigt skådespel. Öppet tisdag till lördag.