Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästerligt avstämda dialoger

Philip RothNemesisÖversättning: Nancy WestmanBonniers

Annons

ROMAN. Nemesis, Philip Roths nya roman, är en rak och stram berättelse, byggd kring Bucky Cantor, en ung fritidsledare i ett judiskt område sommaren 1944. Alla pojkarna i skolgruppen avgudar honom, han dyrkar Marcia, hon älskar honom vanvettigt och även hennes föräldrar är stormförtjusta i honom.

Så blir Alan, hans favoritelev, sjuk i polio och dör efter ett par dagar. Och flera andra barn i gruppen drabbas också när epidemin bryter ut. Cantor grips efter hand av vrede mot Gud som ju skapat allt, också polioviruset, som släppt lös den fasansfulla sjukdomen.

Nemesis är i själva verket en tät och exakt beskrivning av hur en epidemi får fotfäste, sprids och drabbar en befolkning, inte minst socialt och psykologiskt.

Cantor är i sin allmänna rättrådighet och amerikanskt färgade idealism lite livlös, mer ett program än en människa. Det är först när han börjar revoltera mot Gud som han blir mer levande.

Marcia jobbar på ett kollo i en annan delstat och vill att han ska ta en ledig tjänst där. Och trots att han tycker sig svika barnen och sina egna värderingar flyttar han dit. Det nya stället är rena paradiset men också här bryter epidemin ut.

Framför allt Roths dialoger är mästerliga, både noga avstämda och exakt avlyssnade. Det är av samtalen han skapar sina figurer ungefär som när Vår Herre blåste in sin ande i människan. 

Annons