Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat och dans på Järntorget

Mat är något som berör alla, runt om i världen. Men på helt olika sätt. En ideell förening har därför valt att satsa på en matfestival. Där kommer flera kulturer att mötas och blandas.

Annons
Samarbete. Hisham Alhasan, Omid Nowrouzi, Curt Edwertz, Marie Lindström, Per-Arne Bengtsson, Anna-Maria Muselliär några av eldsjälarna. Foto: Henriette Ståhlberg

Tidigare har matfestivalen tagit plats i Norberg. Närmare bestämt fyra gånger. Men på lördag ska festivalen äga rum i Fagersta för första gången, då på Järntorget.

– Tanken är att vi vill samla de nationaliteter som finns och skapa trygghet, säger Per-Arne Bengtsson, ordförande i föreningen.

Förutom mat kommer det även bjudas på dans. Några nyanlända som antagligen aldrig dansat förut, har kombinerat en dans med inspiration från sina hemländer.

– De är väldigt förväntansfulla och har varit otroligt duktiga måste jag säga, berättar Marie Lindström som är intergrationsansvarig.

Under lördagen kommer det alltså finnas möjlighet att prova på mat från olika länder. Det bor människor från närmare 100 nationer i Fagersta.

– Jag hoppas alla kommer gilla maten och vara glada, säger Hisham, som kommer bjuda på mat från Syrien.

Anna-Maria som jobbar på Ica Centrum, en av sponsorerna, berättar varför de vill stötta ett sådant initiativ.

– Vi älskar tanken av jämställdhet. Vi själva har anställt flertalet från andra länder, just för att det ska bli mer jämställt här. Så det är självklart att stötta något sådant här, säger Anna-Maria.

Annons