Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda Molander: Fullständig förvirring i Fagerstas förvaltning – inte ens politikerna vet vad kommunen håller på med

NVK har ingen chef, NVE har inte tillräckligt med personal, NVU kämpar för att få ordning på ekonomin.

Hittills har det varit något av ett mysterium för mig varför Fagersta, Norberg och Skinnskattebergs kommuner har så mycket problem.

Efter att ha varit med på kommunfullmäktige i Fagersta är det hela dock mycket klarare.

Det råder fullständig förvirring.

Hur ska man kunna styra en kommun eller ett kommunalförbund på ett bra sätt om man inte vet vad som händer i verksamheten?

Det var en ljum försommarkväll när Fagerstas politiker samlades på Lindgården, väl inne i salen byttes dock syrendoft och fågelkvitter snabbt mot hårda debatter.

Vänsterpartiets Stig Henriksson ställde direkt kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Marino Wallsten, mot väggen:

”Jag är nyvald ledamot i NVU:s direktion. På min begäran om att få ta del av budgeten får jag svaret från tjänstemannen att det inte finns någon detaljbudget utan bara en ekonomisk ram. Inga ekonomiska uppföljningar har skett under hösten 2018 trots att de ska ske kvartalsvis. På fyra år har nio olika controllers från NVE arbetat visavi NVU. Hur ledningen eller direktionen under de här förutsättningarna ska kunna styra är ett mysterium.”

Wallsten svarar att det visst finns en detaljbudget, och att Henriksson pratat med fel tjänsteman. Det är ”pinsamt att inte kolla upp sina uppgifter med flera källor”, menar Wallsten.

Här får vi sakta i backarna lite. Kommunstyrelsens ordförande tycker alltså att politikerna inte ska lita på vad tjänstemännen på kommunen säger. Han menar i stället att de måste fråga flera olika och utifrån det skapa sig en bild av situationen.

Men hur i herrans namn ska man som politiker kunna styra en kommun om man inte kan lita på vad de tjänstemän som har som uppgift att utföra politiken säger?

Jag tar mig för pannan.

Det gör Henriksson också: ”Jag tycker att det ligger ett löjets skimmer över att jag skulle ha kollat med flera källor, det är inte ett journalistiskt arbete. Jag sitter i NVU:s direktion, jag måste ju kunna fråga tjänstemännen om verksamheten och få korrekta svar.”

Ja, det måste vara någon form av minimikrav.

Men förvirringen slutar inte här.

Moderaternas Jan Johansson går upp i talarstolen och berättar att ”Jag sitter också med i direktionen så jag vet vad det är som har hänt. Varje möte hade vi ekonomisk uppföljning under 2018.”

Henriksson svarar: ”Du säger att det har skett ekonomisk uppföljning varje möte, men det finns inte i protokollet, så man undrar ju i vilket forum det har förts?”

Det är en mycket bra fråga. Om det har skett ekonomisk uppföljning är det ju bra, men varför finns det inget spår av det i protokollen?

Invånarna måste kunna ha insyn i hur politiken sköts. En förutsättning för det är att protokollen ger fullständig och korrekt information om vad som har diskuterats.

I Fagersta, Norberg och Skinnsberg verkar inte ens politikerna ha full insyn i vad som händer. Då är det svårt att göra ett bra jobb.

Som med skolan till exempel. Stefan Johansson från Vänsterpartiet ställer sig i talarstolen och undrar varför Fagersta har så få behöriga lärare? Det är en bra fråga. Fagersta har Sveriges sämsta skola, Norberg och Skinnsberg är inte mycket bättre. Andelen behöriga lärare är låg i alla tre kommuner.

Lite längre västerut, i Värmland, ligger dock den lilla bruksorten Storfors med 4000 invånare. De har i stället Sveriges bästa skola. Vänsterpartiet undrar om kommunen har tittat på hur de arbetar i Storfors för att se vad man kan lära av dem?

Det har kommunen inte gjort, och tänker inte göra heller. Fritids- och utbildningsnämndens ordförande Sune Andersson (S) tycker att det är ”vanskligt att jämföra sig med andra kommuner”.

Ledarredaktionen tycker att Sune Andersson har helt fel. Vill man bli bättre är det tvärtom mycket bra att se vad andra kommuner gör bättre och lära sig av dem.

Kan Storfors vara Sveriges bästa skolkommun, då kan Fagersta det också.

Men ska det bli verklighet är ordning och reda i de kommunala förvaltningarna första steget.

Om inte ens de som styr vet vad som händer går det inte att driva verksamheten på ett bra sätt.

Klubban faller för sista gången och politikerna lämnar salen och kliver ut i majkvällen. Vad resultatet kommer att bli av deras beslut? Ja, det är det ju tyvärr ingen som vet.

Anmäl text- och faktafel