Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda Molander: Kommunen ska inte låna ut pengar till bandylaget

Vad ska kommuner syssla med egentligen?

Ja, inte med att bedriva bankverksamhet i alla fall. Särskilt inte på ett sätt som sätter skattebetalarnas pengar på spel.

Till det senaste kommunfullmäktige i Fagersta hade det kommit ett brev. Västanfors IF Bandy förklarade att ”Fagersta är för litet för att få fram ett lag med bandyspelare som håller allsvensk klass”. Laget hade därför förlorat alla sina matcher i början på säsongen.

Eftersom man ville slippa åka ur serien och det dessutom inte kändes ”juste mot de unga killarna från Fagersta att åka runt i Sverige en hel vinter och bara få storstryk” så beslöt man sig för att hyra in spelare från Västerås.

Laget klarade sig trots detta inte kvar i allsvenskan, och notan för den senaste säsongen blev dessutom 400 000 kronor dyrare än intäkterna.

De pengarna ville laget nu, hör och häpna, få låna av skattebetalarna. Laget tyckte dessutom att ”det vore bra om vi kunde få 100 000 kronor i förskott då vi har mycket som ska betalas till den 12e februari”.

Svaret från kommunen på ett sådant här brev borde såklart vara: ”Det är ledsamt att det går dåligt för er, men det är inte kommunens uppgift att agera bank åt bandylag som inte kan sköta sin ekonomi.”

Döm om min förvåning när jag läser i protokollet från kommunfullmäktiges sammanträde och det i stället står: ”Fagersta kommun beviljar Västanfors IF Bandy lån med 400 000 kronor med en avbetalningstid av fyra år.” Beslutet är enhälligt, ingen har reserverat sig.

Hur är detta möjligt?

Fagersta är en liten kommun som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Skolan är sämst i Sverige och arbetslösheten är hög.

Hur man som politiker då kan ta beslutet att riskera 400 000 kronor av kommunens pengar för att ett bandylag med vuxna, eller nästan vuxna, män inte ska behöva förlora så många matcher är för mig ett fullständigt mysterium.

I handlingarna står att kommunen lånat ut pengar till VIF vid ett tidigare tillfälle och att detta lån betalats tillbaka på utsatt tid. Det är ju bra. Men det betyder inte att det är riskfritt att låna ut pengar. Långtifrån.

Bandylaget skriver själva att Fagersta är för litet för att kunna ha tillräckligt med spelare på allsvensk nivå. Risken att klubben återigen ska se sig ”tvingad” att hyra in spelare får därför bedömas som överhängande.

Får bandylaget inte ihop sin ekonomi nästa säsong heller är det skattebetalarna som står där med lång näsa och har betalat för att Västeråsare ska kunna spela matcher i Västanforströjan.

En kommun bör som regel inte låna ut pengar, och ett idrottslag som råkat gå 400 000 kronor back på mindre än ett halvår är inte ett lämpligt undantag från den regeln.

Så här ska en kommun helt enkelt inte hantera skattepengar. Det är både vårdslöst och oansvarigt. Kommunens resurser ska behandlas med återhållsamhet och respekt.

Behöver bandylaget låna pengar får de göra som alla andra företag och organisationer: knalla in på banken och be om ett lån.

Vad kan en kommunpolitiker som vill stötta det lokala idrottslaget då göra, om man nu inte får låna ut hundratusentals kronor av skattebetalarnas pengar?

Gå på matcherna och heja, förslagsvis.

Anmäl text- och faktafel