Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matresa längst slingriga vägar: "Maten smakar bättre i en vacker miljö"

Söndagen den 24 september bjuder föreningen Fjärdhundraland in till den tredje upplagan av Mat & Människor. Längst slingriga vägar kommer lokala bönder och mathantverkare välkomna och berätta om sina guldkorn för matintresserade besökare.

Annons

Fjärdhundraland ligger i området mellan Uppsala, Enköping, Västerås och Stockholm. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

– Konsumenterna söker de goda smakerna, det omsorgsfulla mathantverket och inte minst det personliga mötet. Hållbarhet är en stark drivkraft för många av våra besökare. I en värld med allt mer anonym och långväga mat och ständiga matskandaler, blir det viktigt att själv möta människorna bakom maten, säger Mats Thorburn, ordförande i föreningen Fjärdhundraland i ett pressmeddelande.

Söndagen den 24 september kommer glada matälskare kunna njuta av olika smaktallrikar med lokala godbitar, exempelvis gårdsostar, lammkött, lufttorkade charkuterier, grönsaker, sötsaker och dryck på varje gård, mellan klockan 11-17.

– Som vi alla vet så smakar maten bättre i en vacker miljö. Fjärdhundraland i höstskrud är som gjort för en måltidsresa som man minns länge.

Läs också: De driver gårdsbutik – en växande trend

I Sverige finns det i dag nära 5000 gårdar med gårdsbutiker eller småskaliga livsmedelsförädlingar. För att underlätta försäljningen har konceptet REKO-ringar startats, vilket innebär att gårdarna kan sälja sina produkter via Facebook-sidor.

– Det här är motsatsen till den nedåtgående trend som vi annars ser inom lantbruket och livsmedelsindustrin, där företagen och jobben minskar. Fjärdhundraland är en del av den växande, småskaliga matproduktionen. Vi blir ständigt fler företag och tillsammans står vi för över 70 lokala arbetstillfällen, säger Ann-Helen Meyer von Bremen på Sunnansjö Gård.

Läs också: Moderaterna vill ha alkoholförsäljning på gårdar i Västmanland

Annons