Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats lämnar ett tomrum efter sig

Livet ställer oss ibland inför obegripliga frågor. Ett sådant tillfälle uppkom när beskedet om Mats Anderssons död blev verklighet.

Svårbegripligt att en aktiv person som Mats plötsligt inte längre finns med oss. En aggressiv angripare kom med en sjukdom som ändade hans liv på bara några veckor sedan den upptäckts.

Mats var uppväxt invid Karbenning kyrka och starkt förankrad i landsbygdens kulturella mylla. Han förstod att uppskatta de värderingar han fått med sig och kunde samtidigt se möjligheter som det moderna samhället erbjöd honom.

Att tillvarata vad traditionen gav innebar för Mats att bli en människa som klarar sig själv och någon som kan skapa ett eget livsutrymme. Det innebar för honom att bli universell i sitt tankesätt. Vi kallar det för ”multikompetens” vilket också gjorde honom gränsöverskridande.

Mats sysslade med skogs och jordbruk, byggnationer, markarbeten och allt som kom i hans väg, på fritiden jakt och fiske. Vad jag vill säga är att han var en sann entreprenör ända inifrån benmärgen. Det han inte kunde lärde han sig bemästra genom att se, höra och göra. En självlärd autodidakt som inte var rädd för utmaningar.

Att förena det traditionella med det nya gav en spännande mix som fick saker och ting att hända. Den egenskapen ledde fram till behovet av att anställa personal och till slut starta företaget Dialogkraft tillsammans med hustrun Ulrica. I det sammanhanget fick även mer ovanliga människor en plats.

Att saker och ting, människor och sammanhang fick vara vad det är, var en stark sida hos Mats. En förmåga som låg till grund för hans förmåga att bygga nätverk. Mats telefon ringde ofta och det var någon som behövde hjälp och hjälpen kom som leverans eller som ett råd eller tips.

Det självklara i hjälpsamheten är ett arv från det traditionella samhället vars värderingar Mats ville värna. När Nickebo skola stängdes var det naturligt för honom att kliva fram och föreslå att en ekonomisk förening skulle bildas som kunde ta över huset och skapa alternativa verksamheter. Skolan blev en symbol för att hela Sverige skall leva.

Mats tro på landsbygdens utveckling fick honom att engagera sig i folkrörelserådets styrelse i Västmanland. Att våga gå sin egen väg för att förbättra livet för andra ser ut att vara Mats röda tråd i livet. Vi är många som saknar honom och hans namn i mobilernas adressbok finns hos många. Ett telefonnummer som vi kunde ringa om vi fick praktiska problem i livet. Rösten som svarade kunde se vart lösningarna fanns. Nu har Mats röst tystnat och vi behöver varandras hjälp för att fylla ut tomrummet och saknaden. Låt oss bära Mats fackla vidare, för den brinner fortfarande av tro på ett mänskligare samhälle. Mats Andersson blev 39 år.