Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med båt längs Bangkoks livsnerv

Bangkok är en minst sagt intensiv upplevelse: Tätbebyggd
stadsmiljö, folkträngsel och trafik som korkar igen vägarna. Chao
Phraya-floden är ett av få andningshål och stadens verkliga
livsnerv. Följ med på en resa uppströms.

Vi börjar båtresan med expressbåten - de snabba reguljära båtbussarna längs floden som bara kostar några kronor per tur. Bryggan Tha Sathon ligger bara en minuts promenad från Skytrainstationen Saphan Taksin.

Innan vi hoppar ombord, stoppen är extremt korta så man måste vara både rask och försiktig, hinner vi köpa varsin påse med nyuppskuren söt ananas, mums för ett par kronor.

Vi kliver av igen vid piren The Oriental. Hotellet med samma namn, flera gånger korat till världens bästa, har en lång historia. Numera krävs det att man bor där, har reserverat bord på någon av restaurangerna eller - som vi - bokat spabehandling, för att bli insläppt.

Exklusivt spa

Det var faktiskt en svensk som byggde upp Orientals spa, det första exklusiva i hela Thailand. Vi får korsa floden i hotellets egen båt och välkomnas in i en vacker teakbyggnad i klassisk thaistil. Elegans och diskretion är ett ledord för stället som världskändisarna vet att de får vara i fred på. Men det finns mer filosofi bakom än bara lyx.

- Ska man må bra måste man se till helheten i sitt liv. Det hjälper bara för stunden om man kommer hit för behandlingar men däremellan alltid stressar, säger Neelam Khatri som styr över utbudet.

Vi njuter av en Oriental Signature Treatment, oljemassage i 1,5 timmar för 1 200 kronor - väldigt mycket pengar med Thailandsmått mätt.

Lyx och budget

I samma trakt ligger en handfull andra lyxhotell, men vi tar båten en liten bit uppströms till stoppet Marine Department. Här ligger River View Guesthouse, ett av få budgethotell med superb flodvy. Utsikten från ett dubbelrum med balkong kostar under 300 kronor, att jämföra med The Oriental, där snittpriset är tio gånger högre.

Nu är vi i Chinatown, ett av Bangkoks mest genuina områden. Här finns det mesta att köpa, till exempel skrot; de som handlar med sådant dominerar gatorna närmast hotellet.

Kontrasten mellan skroten och Wat Traimit, tio minuters promenad bort är närmast oändlig. Templet är berömt för sin sittande Buddhafigur helt i guld, med 5,5 värdefulla ton av den gyllene metallen.

I närheten ligger guldgatan nummer ett i stan - Thanon Yaowarat, men ännu skojigare att se (och smaka på) är matmarkanden Talaat Mai. Här säljs exotiska torkade ingredienser till matlagning, färsk frukt och läckert färdiglagad mat.

Lär ut matlagning

Så småningom når vi Little India, helt dominerat av tygaffärer och skrädderier, innan vi tar en taxibåt in bland kanalerna på Thonburisidan av floden. Här ska vi gå på matlagningskurs hemma hos Piyawadi Jantrupon, en charmerande thailändska som jobbat utomlands länge innan hon pensionerade sig och nu bara lär ut den thailändska kokkonstens hemligheter.

Vi plockar örter i hennes sköna trädgård och lär oss en rad klassiska rätter från grunden - enklare än man kan tro bara man har rätt råvaror och en rejäl mortel.

Åter på väg uppströms för Chao Phraya passerar vi Wat Arun, det berömda skymningstemplet. Men vi stiger av först vid stoppet Tha Tien, en kort promenad från Wat Po, berömt för sin enorma liggande Buddha och sin massageskola. Där kan man både lära sig att massera och få sköna behandlingar.

Smaragdbuddha

På gatorna längs floden här säljs lyckobringande amuletter - något som alla thailändare tycker är viktigt och ibland betalar fantasipriser för.

Dagens sista stopp, Tha Chang, ligger intill det mäktiga kungapalatset, där det krävs proper klädsel för att bli insläppt. Innanför väntar mer glitter än de flesta någonsin sett - på tak, heliga stupor och tempelväggar. Thailändarna själva trängs för att se Smaragdbuddhan, som bär olika kläder för var och en av årets många religiösa ceremonier. Men själva längtar vi mest efter att sitta ned och dricka något svalkande efter vår dag på floden.

Fakta/Bangkok

Allmänt

Bangkok är Thailands snabbväxande huvudstad, med i dag cirka tiomiljoner invånare. I de nyare centrala delarna av staden liksomlängs delar av floden växer nya skyskrapor upp varje år. Medanandra delar - som områdena i det historiska centrumet närakungapalatset och Chinatown - förblivit tämligen oförändrade.

Valuta

100 thailändska baht = 23,50 kronor. Kursen om man växlar svenskakronor på plats är sämre än i uttagsautomater. Uttagsautomater ärvanliga.

Prisnivå

Klart lägre än i Sverige.

Säsong

Året runt men april och maj kan vara lite för heta och sensommarenbjuder på dagliga skyfall, som dock oftast varar en rätt kortstund.

Resa dit

Direktflyg till Bangkok med Thai och Norwegian från Stockholm, Oslooch Köpenhamn och SAS från Köpenhamn. Med byte i Europa ellerMellanöstern blir alternativen många fler. Räkna med upp mot 12 000kronor för direktflyg i högsäsong och halva priset undersensommarens lågsäsong. På vintern finns också direktflyg medcharter, thaiairways.se, sas.se, norwegian.se