Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgarna offras för en liten pengapåse

Har Norberg demokrati och har vi framtidstro? Jag svarar nej på båda frågorna.

Annons
Vindsnurra. Satsningen på vindkraft stöds av partierna i Norberg men får kritik av debattören Lotta Gröning.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blev en chock att flytta tillbaka till Norberg efter 13 år i Norrbotten. Jag vet ju att norrbottningar och norbergare har samma känsla för rättvisa och samma envishet, men medan Norrbotten utvecklas så avvecklas Norberg. Min tes är att den politiska styrningen är så tafatt att den har gjort människor uppgivna och tysta.

Jag börjar i Norbergs kommunfullmäktige i förra veckan då VKS Vindkraft och dess representant Fredrik Sander informerade politikerna om vindkraftparken i Gäsjö och på Målarberget vid Olsbenning och Hökmora. Representanten för VKS pratade om buller och skugga från vindkraftparken som det största problemet. Efter presentationen fick han två frågor från Kent Persson (V). De övriga ledamöterna hade ingenting att säga.

Efter mötet frågade en av skogsägarna i Olsbenning, Jan-Erik Collin, Fredrik Sander om han ansåg att de problem de 200 meter höga vindkraftverken skapar bara handlar om buller och skugga.

Han fick ett kort svar: jag vill inte prata med dig, eftersom du kan bli aggressiv.

Någon dag senare skrev FP att Norbergs politiker är för vindkraftsparken. Hur har de kommit fram till detta? Beror det på kompetens och att de är så kunniga om vindkraftens för- och nackdelar? Fattar de ett beslut som är bra för medborgarna?

Vindkraftparker förstör inte bara naturen och driver bort djurlivet. Den får också människor att flytta. Det är ingen tillfällighet att vindkraftsparker inte byggs i Stockholms skärgård utan i orter som Norberg med stor utflyttning, dålig ekonomi och brist på framtidsstrategier.

I Stockholms skärgård styr gräddan, de med makt och kontakter och som aldrig skulle godta ett vindkraftsbygge av den här storleken. I Norberg däremot, där det för övrigt knappast blåser alls, styr de som är beredda att offra både kommunen och medborgarna för lite beröm från partiledningar i Stockholm och för en liten påse pengar.

Vindkraftparken i Olsbenning handlar nämligen inte bara om oss få personer som bor i byn, den handlar om hela Norbergs kommun. Den enkla anledningen är att forskningen har kommit fram till att vindkraftparker inte ska vara i närheten av bebyggelse.

Vindkraftparker är en dålig affär, elen säljs med förlust eftersom vi har en överproduktion. Fler vindkraftverk ger högre elpris, det kanske politikerna tror att alla medborgare vill ha. Vindkraften sänker värdet på fastigheterna i kommunen. Det räcker med att du ser en vindsnurra från ditt fönster för att priset ska sänkas.

När jag flyttade hit avvecklades småskolorna, vi har genomlevt tuffa år på grund av en fattig kommun och många asylsökande som till slut fick kommunalrådet att brista ut i gråt av ren maktlöshet. Så här kan det inte fortsätta, jag utmanar partierna på samtal och dialog. Utmaningen är hur kommunen kan utvecklas tillsammans med sina byar och medborgare och inte som nu genom att dödförklara landsbygden och nonchalera människors vilja och kraft.

Lotta Gröning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons