Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicin hem i brevlådan

Receptutskriven medicin kan nu beställas via nätet. Apotek Hjärtat i Skinnskatteberg märker av ett växande intresse. Men än finns det många som föredrar att handla över disk.

Annons
Har du köpt medicin via apoteken på nätet? Hans Högberg, 63 år, Skinnskatteberg:

På Apotek Hjärtat i Skinnskatteberg kommer kund efter kund in när Fagersta-Posten är där.

– Man vill ha den personliga kontakten. Jag tycker det här är viktiga saker, säger Seppo Airaksinen, kund på apoteket i Skinnskatteberg.

Men numera kan den som vill sköta sina apoteksärenden via webben i stället.

Den så kallade e-handeln med läkemedel är inte helt ny, Apoteket AB började redan 2006. Men på senare tid har flera apoteksföretag satsat på tjänsten.

– Det senaste året har vi beviljat flera ansökningar där apoteken ska bedriva just webbhandel med läkemedel, säger Anna Beckman Gyllenstrand, på tillsynsmyndigheten Läkemedelsverket.

E-handel innebär att kunder efter legitimering kan köpa läkemedel, även receptbelagda sådana, på nätet och sedan få dem levererade via till exempel posten.

Roro Wirlander Beydoun, farmaceut på Apotek Hjärtat i Skinnskatteberg, ser ett växande intresse för e-handeln.

Han ser flertalet fördelar med det för kunderna. Det kan till exempel var praktiskt för stressade småbarnsföräldrar eller för den som är sjuk och inte orkar ta sig till apoteket, framhåller han.

– Vi gör det för att det ska vara enklare för kunden. Och självklart finns det fortfarande möjlighet att träffa oss på vårt apotek för dem som önskar det. Många uppskattar det personliga mötet, säger Roro Wirlander Beydoun.

Exakt hur apoteken sköter utskicket av mediciner är upp till dem. Läkemedelsverket arbetar dock med tillsyn så att apoteken sköter det på ett säkert sätt.

Apotek Hjärtat gör alltid en farmaceutisk kontroll och levererar sedan via posten, större försändelser får hämtas hos ombud eller apotekskontor. Det finns även medicin som inte sänds ut till apotekets kunder.

– Narkotikaklassade medel skickas inte med post, det måste man hämta på apoteket. Det samma gäller kylvaror för att vi ska kunna garantera kvaliteten, säger Roro Wirlander Beydoun.

Kunden Seppo Airaksinen känner till e-handeln men har inte testat det.

– För dem som inte kan ta sig ut är det ju bra, säger han.

Men han är lite orolig för att distanshandeln ska leda till att mindre orter blir utan apotek.

– Man vill inte att apotekskontoren försvinner.

På Apotek Hjärtat ser man dock inte den risken.

– Nej, det tror vi inte utan många kommer även framöver att vilja besöka sitt apotek och få råd av våra medarbetare. E-handel är inte en ersättning för utan ett komplement till Apotek Hjärtats fysiska apotek, skriver presschefen Erika Burlin Hellman i ett mejl.

Christine Bagger, 49 år, Skinnskatteberg:
Marja-Leena Berg, 61 år, Fagersta:
Susanna Kämppi, 67 år, Skinnskatteberg:
Thom Simensen, 30 år, Skinnskatteberg:
Seppo Airaksinen, 62 år, Skinnskatteberg: ”Nej. Så länge man kan gå vill jag gärna åka till apoteket”.
Annons