Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer än hälften har blivit nätmobbade

De flesta fallen läggs ner tidigt i brist på bevis.

Bakom skärmen tar många chansen till gränslösa påhopp och unga är särskilt utsatta. Samtidigt tystas problemen med nätmobbning mer, menar Ida Ålind, Jacob Eriksson och Anton Blomgren, som går i nian på Risbroskolan. på Risbroskolan.

– Man ser det i princip varje dag, säger Jacob Eriksson.

En plats på internet där nätmobbningen fått fäste är hemsidan ask.fm, där vem som helst kan ställa frågor anonymt.

– Det kan vara saker som: ”Har du legat med den och den” eller ”Vilka tre är fulast i 9A”, säger Anton Blomgren.

– När folk får skriva anonymt, då passar många på att säga saker de aldrig skulle våga säga annars, säger Jacob Eriksson.

Ett annat exempel är när specifika grupper skapas på Facebook, vars syfte är att hänga ut någon.

Mer än hälften av de unga mellan 16 och 25 år har blivit kränkta på nätet, enligt rapporten Nätkränkningar som forskare vid Lunds universitet nyligen gjort på uppdrag av Ungdomsstyrelsen.

Ida, Jacob och Anton är inte förvånade över siffrorna, även om de själva inte drabbats.

– Många är mer tuffa på nätet, men jätterädda och mesiga i verkligheten, säger Anton Blomgren.

Att så många unga utsätts kan bero på att en så hög andel av dem regelbundet är på ute nätet, menar Anders Hagquist, kommunikationschef på Ungdomsstyrelsen.

– Det är dessutom svårare för yngre att värja sig, att veta hur man ska försvara sig och exempelvis hantera ett hot, säger han.

Nätmobbningen skiljer sig en del beroende på om det är en tjej eller kille som råkar ut. Tjejer hängs ofta ut för att vara sexuellt frisläppta, och killar för att vara omanliga.

– Om man är tjej och har legat med tre personer så blir man lätt kallad hora. En kille däremot anses ju som kung, säger Jakob Eriksson.

– Mot killar kan det låta ”jävla mes” och ”jävla bög”. Man får inte anses vara mesig av sina killkompisar, säger Ida Carlsson.

Svårt att bevisa

Det första man ska göra om man känner sig utsatt för kränkningar på nätet är att bevissäkra. Det kan vara att ta en skärmdump, där det helst ska framgå vad som skrivits och när.

– Därefter uppmanar vi alla att anmäla det hos polisen, säger Alexandra Rodell på Institutet för juridik och internet (IJI).

Näthat är inget brott i juridisk mening men många typer av kränkande näthat kan utgöra brott. Några av de vanligaste är: Förtal, ofredande, olaga hot och förolämpning.

Anonymitetsaspekten och vissa speciella åtalsregler för dessa olika brott gör att fallen oftast läggs ner redan hos polis eller åklagare. Möjligheten finns även att driva förenklade tvistemål och kräva skadestånd om max cirka 22 000 kronor.

IJI ger gratis rådgivning i sådana här ärenden.

Källa: IJI