Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mer arbetsuppgifter än personal"

Miljö- och byggförvaltningen har fullt upp och samtidigt svårt att nyrekrytera till vissa av tjänsterna.

Under den senaste tiden har allt fler arbetsuppgifter tillkommit för de anställda på Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning, och i samma takt har flera i personalen valt att gå i pension eller säga upp sig. Kombinationen har lett till att de anställda numera har mycket på sitt bord.

– Vi har mer arbetsuppgifter än vi har personal. Vi får mer och mer arbetsuppgifter, lagar ändras och så vidare. Det är nya arbetssätt och arbetsområden, säger Leif Markfjärd som är skyddsombud på förvaltningen.

Men att det skulle orsaka någon akut stress hos personalen tror han inte.

– Ibland kanske man kan känna att man vill göra mer än vad tiden egentligen räcker till. Men det är också upp till varje individ, när man känner att man har för mycket att göra, att man kan avrapportera det till sin chef. Det gäller att var och en inte tar på sig för mycket.

Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning är gemensam för Fagersta, Norberg och Avesta sedan 2006.De 43 anställda är placerade i Avesta och sköter bland annat miljö-, bygg- och planfrågor i alla de tre kommunerna.

Förutom personalstyrkans storlek och den ökande arbetsmängden har förvaltningen också svårt att rekrytera ny personal. Man har sökt efter en ny miljöchef sedan i höstas men ännu inte anställt någon. Tjänsten har därför tillfälligt gått till förvaltningschef Anna Kuylenstierna.

– Vi rekryterar just nu en planläggare. På bygg har vi rekryterat och ska göra det igen, men där är vi fulltaliga nu. Vi är ute med flera tjänster för miljödelen, det är personal som går i pension eller har sagt upp sig. Vi söker också en administrativ assistent och så saknar vi en miljöchef, berättar hon.

– Så här är det ju hela tiden, det är inte ovanligt att vi rekryterar. Vi har en ganska ung personal som är ganska rörlig, plus en del som väljer att gå i pension nu.

Just miljöchef har visat sig vara den mest svårrekryterade tjänsten.

– Det är jag som får ta två chefskap och på lång sikt kan det såklart påverka, men än så länge fungerar det bra. Men på sikt behöver vi ju en, säger Anna Kuylenstierna.