Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer populärt att gifta sig i svenska kyrkan – så här ser det ut i din kommun

Annons

Totalt anordnades 17.841 kyrkliga vigslar i Sverige 2016.

– Generellt så ökar antalet bröllop i hela Sverige och den ökningen är lika stor inom de kyrkliga vigslarna. Vi följer mönstret, säger Pernilla Jonsson, chef för analysenheten på Svenska kyrkan till Nyhetsbyrån Siren.

Läs mer: Här går Nathalie ned på knä för att fria till Markus

Läs mer: "Jag fick en puls på 240"

– Utvecklingen varierar över landet och är både knuten till olikheter i kyrklig sed och demografiska förändringar. Vi kan se att det finns ökning av kyrkliga vigslar framförallt i exempelvis Växjö, Karlstad och Lunds stift.

Även den stora kullen 90-talister där den äldre delen nu börjar bilda familj kan ha betydelse för ökningen, menar Pernilla Jonsson.

– Minskningen som vi såg under en längre period har upphört. Vad man kan säga generellt är att 2011 var ett bottenår när det gäller kyrkliga vigslar. Därefter har det legat ganska stabilt och så har vi en svag ökning nu. Trenden med kyrkliga vigslar skiljer sig till viss del från andra kyrkliga traditioner.

– Vi har generellt inte haft så stora tapp när det gäller vigslar och dop de senaste åren, men konfirmationer fortsätter att minska, säger Pernilla Jonsson på Svenska kyrkan till Nyhetsbyrån Siren.

Annons