Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mest hotade sevärdheterna

Yangons historiska center, mausoleum i Mali samt staden Venedig
- de riskerar alla att förstöras. World Monuments Fund presenterar
nu sin årliga lista på hotade historiska sevärdheter.

Naturkrafter, krig och slitage - många av världens historiska sevärdheter är på väg att förstöras. Den ideella organisationen World Monuments Fund har listat 67 platser i 41 olika länder och territorier, som alla är i riskzonen.

-Vi presenterar ett urval av monument från hela världen som både behöver ekonomiska resurser och innovativa idéer på hur de ska kunna bevaras till kommande generationer, meddelar ordföranden Bonnie Burnham i ett pressmeddelande.

Flera platser hotas nu i Syrien, på grund av det pågående inbördeskriget. Bland annat den uråldriga marknadsplatsen i Aleppo, och korsfararborgen Krac des Chevaliers, ett av de bäst bevarade exemplen på högmedeltida borgarkitektur.

Hela världen

På listan finns både kända och mer okända platser, världen över. Brist på underhåll är något som exempelvis drabbat den relativt anonyma kyrkan Notre-Dame-de-Lorette i Paris. Samma hot finns mot bland annat industrimuseet Fundidora Park i Mexiko, samt Battersea Power Station i London.

Venedig lyfts fram som en stad under hot av kryssningsfartygen, vars närvaro ökat med 400 procent de senaste fem åren. Under högsäsong kan så många som 20 000 besökare per dag besöka staden. Yangon i Burma är också med på listan, moderniseringen av den unika staden sker snabbt och riskerar att förstöra de traditionella byggnaderna. Den unika arkitekturen i byn Flores, Indonesien, hotas också av globalisering och modernisering.

I USA måste något göras åt Jefferson National Expansion Memorial, som byggdes mellan 1963 och 1965. Den ikoniska byggnaden, ofta kallad The Arch, är gjord av material som har visat sig svåra att bevara.

Se hela listan på: www.wmf.org