Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mest sol för pengarna

Sol till ett överkomligt pris är vad många svenskar drömmer om
under vintern. Och i januari brukar priserna sjunka. Här är
destinationerna där du får mest sol för pengarna de kommande
veckorna.

Någon gång efter julledigheten börjar paniken komma smygande bland svenskarna: Inte mer kyla och mörker! I år har resandet varit rekordhögt, ända sedan den usla sommaren. Många satsar också på en långresa. Eftersom ledigheten dessutom är gynnsam för löntagarna i jul och nyår har resorna kring högtiderna gått åt snabbt - Fritidsresor hade till exempel sålt åtta av tio redan i oktober.

Billigast i vecka två

Men det går fortfarande att hitta resor till solen, särskilt om man kan vänta någon vecka. I januari och februari brukar priserna gå ned.

- Ett tips är att kika på avresor vecka två. Det är generellt en av årets allra mest prisvärda charterveckor, säger Peter Hellström, informatör på Fritidsresor.

Magdalena Öhrn, informationsansvarig på Ving, ger samma tips.

- När skolan börjar runt den 10:e, 12:e brukar priserna gå ned. Är man flexibel ska man resa då för bättre priser, precis som i slutet av november till början av december och slutet av maj till början av juni, säger hon.

Här är charterbolagens mest prisvärda soltips.

Ving

Nytt i vinter: Karibien, Hawaii, Seychellerna och Kap Verde.

Prisvärt:

+Karibien. Under den här perioden är klimatet i södra Karibien allra bäst. Lägst priser kan man hitta på resor till Mexiko och Punta Cana i Dominikanska Republiken. Aruba börjar också bli populärt, det utsågs till det mest prisvärda resmålet när resebolagets gäster fick rösta. Här kan man njuta av öns specialitet fisk och skaldjur, och ta det lugnt på långsträckta stränder som inte är alltför fulla av folk.

- På Eagle Beach har man inte närmare än 15 meter till nästa solstol, säger Magdalena Öhrn.

Prisexempel, januari: Två veckor till Aruba med enrumslägenhet, från 10 475 kronor.

+Kanarieöarna. De spanska öarna är klassiska vinterresmål. Där finns inte heller bara stränder utan också vacker natur och en allt mer medveten satsning på god mat och inhemska viner. Har man tur är vädret som under svensk sommar.

Prisexempel, januari: En vecka till Teneriffa med tvårumslägenhet, från 3 850 kronor. En vecka till Gran Canaria, med enrumslägenhet, från 3 725 kronor.

+Egypten. Ett resmål som är på väg tillbaka. Ving lyfter precis som de andra charterbolagen fram Egypten som solsäkert med hög hotellstandard. Den senaste tidens oroligheter drabbar oftast inte turistorterna. Men läs mer om säkerhetsläget på www.ud.se.

Prisexempel, januari: En vecka till Hurghada med dubbelrum och frukost, från 3 375 kronor.

Apollo

Nytt i vinter: Nonstopflyg till Dominikanska Republiken, Kuba och Mexiko. Kombinationsresa till Langkawi och Koh Lipe.

Prisvärt:

+ Egypten. Ett solsäkert resmål som ligger bara sex timmars flygning bort.

Prisexempel, januari: En vecka med trestjärnigt hotell och all-inclusive, från 4 598 kronor.

+Jordanien. Precis som till Egypten tar det sex timmar att flyga till Jordanien. Apollo är ensamma om charter dit.

- Både resorna till Egypten och Jordanien bjuder förutom sol på väldigt mycket upplevelser. I Jordanien kan man se klippstaden Petra, Wadi Rum och Döda havet, det slår mycket. Har man varit på många av de stora turistorterna kan Jordanien vara något nytt, säger informatör Åsa Johnsson.

Prisexempel, januari: En vecka på hotell med tre stjärnor, från 4 448 kronor.

+Thailand. Fortfarande ett av de mest populära resmålen bland svenskar, trots att man inte längre presenterar så många nyheter där. Nytt för i år är däremot att åka till malaysiska Langkawi, varifrån man med en kort båtfärd kan ta sig till den thailändska barfotaön Koh Lipe.

- Att vara i Langkawi är inte riktigt lika billigt. Men man får mycket på två veckor, det är två vitt skilda öar, säger Åsa Johnsson.

Prisexempel, januari: En vecka till Thailand med trestjärnigt hotell 10 798 kronor. Två veckor till Langkawi och Koh Lipe med hotell, från 14 598 kronor.

Fritidsresor

Nytt i vinter: Barbados, Dominikanska Republiken och St Lucia.

Prisvärt:

+Dominikanska Republiken. När det gäller reser västerut är Mexiko en av resebolagets storsäljare, och dit riskerar resorna att ta slut. Men till Dominikanska Republiken finns det prisvärda resor kvar. Det är också ett av de länder som Lonely Planet menar är trendigast 2013, en karibisk pärla som allt fler upptäcker.

Prisexempel, januari: Två veckor med hotell från 12 248 kronor per person.

+Egypten. Hit går det att fynda efter årsskiftet och här får man mycket för pengarna, menar Peter Hellström.

- Många gånger får man en hotellstjärna på köpet, i jämförelse med andra resmål, säger han.

Prisexempel, januari: En vecka till Sharm el Sheik med hotell från 2 898 kronor per person.

+Kanarieöarna. Över jul är resorna dit inte så billiga, men i januari kommer priserna antagligen att sjunka. Till årets charternyhet La Palma kan det också finnas en del sista-minuten resor. Det är en grön ö med många fina vandringsleder, och något lägre priser än på de andra Kanarieöarna. Annars kan man lyckas fynda till Lanzarote, Teneriffa och Gran Canaria.

Prisexempel, januari: En vecka med hotell till Lanzarote, från 3 798 kronor per person.

Solresor

Nytt i vinter: Abu Dhabi och Eilat i Israel.

Prisvärt:

+Abu Dhabi. Den rika staden i Förenade Arabemiraten bjuder på vita sandstränder, shopping och vackra moskéer. Hit är resorna inte direkt billiga, men de är prisvärda med tanke på kvalitet på hotell och mat, menar informationschef Pauline Berndtsson.

- Åker man efter jul och mellandagarna så kan man komma över en riktig lyxig semester till ett rimligt pris.

Prisexempel, januari: En vecka i dubbelrum på femstjärnigt hotell med frukost, 7 995 kronor.

+Kanarieöarna. Liksom de andra charterbolagen går många av Solresors färder hit, och det stora utbudet gör det lättare att hitta ett billigt pris, särskilt till Gran Canaria, Fuerteventura eller Lanzarote.

Prisexempel, januari: En vecka till Teneriffa med enrumslägenhet, 3 795 kronor.

+Egypten. Solresor flyger till Sharm el Sheikh och Hurghada.

Prisexempel, januari: En vecka till Hurghada med fyrstjärnigt hotell och frukost, 4 155 kronor.