Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Midsommarkänsla i kyrkan

Det är nu 100 år sedan Rune Lindström föddes i Västanfors. Tidigt anades poetådran. Han ägde konsten, att som ingen annan klä det vackra och sköna i ord. Som en bygdens son uppmärksammas han nu under sommaren genom olika arrangemang.

Det är först och främst midsommarfesten på hembygdsgården, där spelmän och folkdansare för traditionen vidare.

Läs mer: Här kan du fira midsommar

På söndag gästas Västanfors kyrka av riksspelman Maria Hulthén som tillsammans med skådespelaren Lars Hjertner bjuder på sång och musik med tonvikten lagd på Rune Lindström.

Både Maria och Lars kommer från södra Dalarna och har känt varandra under många år. Maria har tonsatt närmare trettio av Runes dikter. Hon har förverkligat drömmen att i en av dem sjunga duett med Tommy Körberg. Dessutom spelade hon fiol i 189 föreställningar av Kristina från Duvemåla.

Läs mer: En dalkarl med rötter i Fagersta

Eftersom Lars Hjertner spelat huvudrollen som drängen Mats i Himlaspelet under många somrar, kommer delar ur bygdespelet att framföras i kyrkan.

– Det är roligt att arbeta med proffsiga Lars, säger Maria.

Lars Hjertner är numera fast anställd på Göteborgsoperan.

Publiken kommer på söndag att bjudas på en konsert av hög klass där midsommarkänslan förstärks för lång tid framöver.

Se mer: TV: Bertil Olsson tolkar bergslagspoeter på hembygdsgården