Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöfokus när gruvnäringen ska diskuteras

Gruvdriften vid Bäcke­gruvan har satt sina spår i marken. Den 22 april hålls ett seminarium för att undvika ytterligare för­oreningar om gruvan ­öppnas igen.

Även om gruvdriften vid Bäckegruvan i Riddarhyttan lades ned 1979 är dess eftermäle 2013 av en bitter smak.

Enligt undersökningar som länsstyrelsen gjort är marken kring anläggningen förorenad av arsenik.

Sedan en tid tillbaka har dock området åter fått gruvnäringens blickar riktade mot sig då bland annat företaget Dannemora har visat intresse för att att öppna upp den nedlagda Bäckegruvan.

Vid ett tidigare seminarium om en eventuell gruvdrift i Skinnskatteberg och Norberg kom önskemål om en ytterligare träff med fokus på miljöpåverkan.

– Vi hoppas på att vi kan få svar på hur vi kan undvika att marken förorenas mer och hur hanteringen av restprodukter ska ske, säger Lars Andersson (S) kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg.

Deltar i seminariet den 22 april i Teatermaskinens lokaler gör bland annat representanter från gruvbolagen och Skinnskattebergs- och Norbergs kommun.

– Men alla är välkomna att komma hit och lyssna eller ställa frågor. Det här är en viktig fråga för våra invånare, säger Lars Andersson.