Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljön drabbas för hårt

Just nu är utbyggnadstakten av vindkraft i Sverige så hög att den måste betraktas som en storskalig exploatering. Så även i Smedjebackens kommun på Långholmsberget, ett område som är riksintresse för rörligt friluftsliv enligt 4 kap. 2 i miljöbalken.

Tyska energijätten E-on vill etablera en stor industriell vindkraftsanläggning, i ett område med flertalet nyckelbiotoper – grova och kullfallna träd med höga naturvärden, kulturhistoriska lämningar, rikt fågel– och djurliv med rödlistade arter samt sjöar, sumpskogar och mossar.

Området som E-on vill exploatera benämns ofta som Sveriges närmaste vildmark, där flera naturturismföretag verkar. Vandringsleden Bruksleden passerar en kilometer från området. Skälsjöarna som kallas Västmanlands fjällsjöar, där det har fiskats röding sedan slutet av 1800-talet, ligger i direkt anslutning. Örtjärn, där svenska och utländska vandrare samt hundratals scouter i årtionden aktivt har övernattat, drabbas hårt av exploateringen.

Områdets tystnad, rekreationsvärden och friluftsliv med vandring, fiske, bär- och svampplockning, jakt, längdskidåkning med mera går förlorade på grund av buller, blinkljus och rörliga skuggor från 28 stycken 200 meter höga vindkraftverk.

Landskapsbilden kommer att ändras totalt i detta område som är omringat av flera naturreservat varav den största är Malingsbo-Kloten samt ett flertal Natura 2000-områden, riksintresseområden för natur- och kulturmiljövård och biotopskyddsområden.

Min förhoppning är att E-ons vindkraftsetablering för att producera el till den globala marknaden inte innebär att andra svenska miljöområden kommer att drabbas på grund av stora brister i kunskap och inventeringar.

Jag hoppas också att försiktighetsprincipen ska gälla för skydd och bevarande av natur-, kultur- och friluftsvärden.

 Kirsi Tikkanen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel