Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonregn över västmanländska bönder – "För att de sköter mark och djur"

På fredagen får västmanländska bönder dela på 172 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat stärka lantbrukets konkurrenskraft, underlätta för unga bönder och minska jordbrukets klimatpåverkan.

Annons
Skördetröska. Genrebild/arkiv.

Länsstyrelsen i Västmanland betalade på fredagen ut 172 miljoner kronor i jordbrukarstöd till 1 400 bönder i länet. Stödet, som helt finansieras av EU-pengar, är öronmärkta för gårdsstöd, förgröningsstöd, nötkreatursstöd och stöd till unga lantbrukare. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Läs också: 36 miljoner till lantbrukare i länet för miljöinsatser

Vad betyder då de här begreppen? Gårdsstödet syftar till att öka jordbrukets konkurrenskraft och till att hålla landskapet öppet, förgröningsstödet handlar om att minska jordbrukets klimatpåverkan och främja den biologiska mångfalden. Stödet till unga lantbrukare handlar främst om att underlätta för gruppen att generationsväxla och starta egna jordbruksföretag. Nötkreaturstödet ska "stödja och påverka intresset för Sveriges mjölk och köttproduktion" samt att betande djur ska hålla landskapet öppet.

Läs också: Västeråslantbrukare får miljoner i bidrag – en av dem som får mest i Sverige

– Lantbrukarna i länet får stöd för att de sköter mark och djur. Meningen med stöden är bland annat att se till att det finns mat och andra jordbruksprodukter, och att lantbrukarna ska kunna producera dem till rimliga priser. Miljöaspekten är också viktigt, stöden ska främja brukningsmetoder som är bra för miljön, säger Maria Ek, chef för Avdelningen för landsbygdsutveckling på Länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Utbetalningarna av jordbruksstödet ska fortsätta under december och nästa år till resterande stödberättigade bönder.

Annons