Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonskulder bland unga

2 855 850 kronor, så mycket hade Fagersta, Norberg och Skinnskattebergs ungdomar i skulder vid årsskiftet.

Det handlar om 123 personer i åldrarna 18-25 år, som på grund av sina skulder har indrivningskrav från Kronofogden. Desto fler har betalningsanmärkningar.

En som träffar många av stadens skuldsatta är Berit Kaisto-Stenström. Hon är budget- och skuldrådgivare på Fagersta kommun. Alla kan boka in sig hos henne, men de som hör av sig är nästan uteslutande äldre personer som vill ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Det är väldigt sällan som yngre och arbetsföra personer kommer till henne av samma anledning.

– En ansökan om skuldsanering är väldigt omfattande och är också väldigt svår att få, det är något som man kan få av Kronofogden högst en gång i livet, berättar hon.

Ungdomarna lyser med sin frånvaro hos Berit Kaisto-Stenström. Hon har inte träffat en enda, yngre än 25 år, på mycket länge.

– Dels kanske det beror på att de inte vet att det finns rådgivning, dels kan det bero på att det känns jobbigt att komma hit, säger Berit Kaistro-Stenström.

Varför tror du att det känns jobbigt?

– Många känner att det är någon form av misslyckande att komma hit. Det är ofta väldigt skuldbelagt att ha skulder.

En påminnelseavgift på en obetydlig summa som till slut blir till en skuld på några tusen, tror hon är en vanlig historia. Och kombinationen stoppa huvudet i sanden och de många inkassobolagen som köper skulder av varandra, gör lätt att en fjäder blir till en höna. De som har hamnat riktigt illa har inte orkat ta tag i problemet från början och kommer kanske inte ens ihåg vilken den första skulden var.

Johan Krantz jobbar på Kronofogden och har följt ungas skuldutveckling de senaste åren. Han berättar att en stor del av ungdomarna med indrivningskrav, har samlat på sig skulder redan innan de hunnit bli myndiga. Inte sällan handlar det då om obetalda böter.

– Den stora inkörsporten är tyvärr att de gör massa dumheter och att föräldrarna inte har ekonomin att betala, säger han.

Skatteskulder så som tv-avgifter och fordonsskulder är andra vanliga orsaker till att ungdomar efter ett tag får indrivningskrav från Kronofogden. Fenomenen sms-lån, köp via e-handel och mobiltelefoni spelar fortfarande en viktig roll i ungdomsskulderna. Och något tecken på att det blivit en förbättring de senaste åren syns inte nu.

– Rent antalsmässigt så har det sett likadant ut de senaste åren, säger Johan Krantz.