Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre mobilsnack vid ratten

Reglerna för att prata i telefon i bilen under körning skärps från och med december. Än är det inte helt klart exakt vad som gäller.

Annons

Norra länet. Regeringen skärper reglerna i trafikförordningen. Bilförare får endast använda telefonen eller annan kommunikationsutrustning om det inte påverkar körningen.

Att skriva sms och köra samtidigt anses redan vara förbjudet samt till viss del telefonsamtal, oavsett om headset används.

– Det minskar koncentrationen på vägen om man är upptagen i ett längre samtal. Korta går bra, säg att man ska berätta för någon vart man är på väg, säger chefen för trafikpolisen Västmanland, Jörgen Bergfast.

Men om man sitter och pratar med en passagerare?

– Det är inte samma sak eftersom passageraren också är med och håller uppsikt på vägen. Oftast blir det då tyst vid tillfällen där det krävs uppmärksamhet som vid omkörningar. Det gör ju inte den som pratar i telefon.

Regelförändringarna börjar gälla från den första december. Oppositionen i riksdagen har kritiserat förändringen för att vara luddig. Regeringen vill hålla reglerna teknikneutrala.

– Jag tycker det är bra för att det finns många andra saker som också tar uppmärksamheten från vägen. Till exempel GPS, radio eller att sätta i laddaren till telefonen, säger Jörgen Bergfast.

SETH JANSSON

Uppsikt på vägen

Enligt gällande trafikförordning ska trafikanter köra med omsorg och varsamhet. Trafikanter får inte köra fordon om de av flera skäl – som sjukdom, uttröttning eller alkohol – inte kan göra det på ett ”betryggande sätt”.

Till detta räknas att strunta i körningen för att svara på sms.

Om du kör trafikfarligt för att du pratar i telefon kan du dömas för vårdslöshet i trafik. Till exempel kan detta hända om föraren i en olycka säger till polisen att denne pratade i telefon.

Straffet för vårdslöshet i trafik är dagsböter eller fängelse upp till två år.

Annons