Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mindre smärtstillande i Fagersta

Mitt hjärta i Fagersta ligger i nedre halvan bland vårdcentralerna när det kommer till utskrivning av receptbelagda smärtstillande mediciner.

Att länet har sådan hög förbrukning är ett problem som vården måste ta ansvar för menar Mitt hjärtas verksamhetschef Lennart Nyman.

 – Vi försöker hela tiden lyfta frågan om förskrivningar, säger Lennart Nyman, verksamhetschef för Mitt Hjärta i Fagersta.

Han beskriver att

smärtstillandeförsäljningen är en ryggsäck som det kommer ta tid att bli av med.

– De som är beroende är påstridiga och vill ha sina preparat. De har gått från ett bruk till missbruk, säger Lennart Nyman.

En del av lösningen finns i hur avtrappningen sker när en patient går från primärvård till slutvård.

Västmanlands landsting

har gett instruktionen att en patient med missbruk får gå till primärvården i högst sex månader innan de remitteras till missbruksenheten.

– Vi försöker ha en medveten strategi för att minska utskrivningen av smärtstillande, säger Kristian Wallner, läkare och medicinsk rådgivare på vårdcentralen.

– Den ska alla läkare som jobbar här känna till, och vi försöker jobba så att patienten så ofta som möjligt får träffa samma läkare för att få kontinuitet i behandlingen.